Brüsszel különös reakciója Magyarország és Szlovákia problémájára

Magyarország és Szlovákia megpróbálja kihasználni az uniós szabályokat, hogy megőrizzék a hozzáférést egy olyan kedvezményes termékhez, amelyet szinte mindenki másnak mellőznie kell, az orosz olajhoz – írja a Politico azzal kapcsolatban, hogy az ukránok blokkolják a Lukoil által értékesített kőolaj tranzitját, ami energiahiányt és árrobbanást is okozhatna.

A két ország kérte az Európai Bizottság beavatkozását, ami kényszerhelyzetbe hozta az Uniót. Több diplomata azon dühöngött, hogy ez nem az ő problémájuk. A lapnak egy név nélkül nyilatkozó diplomata azt mondta, hogy sok EU-tag költséges, de szükséges erőfeszítéseket tett, hogy megszabaduljon az orosz gáztól és olajtól való függéstől – ez várhat Magyarországra és Szlovákiára is.

A szerzők baráti orosz kapcsolatokkal vádolják Orbán Viktort és Robert Ficót is, példaként pedig a németeket és a lengyeleket említik, akik korábban leállították az orosz nyersolaj vásárlását. A magyar kormányfő nemrég arról beszélt, hogy ő még nem látott a lengyelekéhez fogható „mélyen szemforgató” politikát, hiszen üzletelnek az oroszokkal, ugyanakkor kritizálnak is ezért minket.

Nem hiszem, hogy a Bizottság szívesen segítene Magyarországnak – árulta el a brüsszeli portálnak egy diplomata. A magyar kormány már jelezte, dolgozik az alternatív megoldásokon, míg Fico egyenesen ultimátumot adott Ukrajnának.

Elolvasom a cikket