Csomó a bőr alatt

A bőr alatti csomó nagy riadalmat kelthet. Az ilyen elváltozások többsége ártalmatlan, tehát nem ad valódi okot a pánikra. Előfordulhat azonban, hogy rosszindulatú a csomó, ezért fontos a mielőbbi kivizsgálás – olvasható a Hazipatika.com oldalán.

Csomó a bőrben, a bőr alatti zsírszövetben, a kötőszövetben, de akár a pajzsmirigyben, a mellben vagy a herében is kitapintható. Ha a csomó jóindulatú, akkor általában puha vagy rugalmas tapintású, mozdítható – tehát nem kapaszkodik össze a környezetével –, mérete stagnál vagy csak lassan nő, valamint érintésre gyakran fájdalmas.

Az említett jelek viszont csupán általánosságok, így csupán erre diagnózist alapozni nem lehet! Egy lágyrész-ultrahanggal azonban pontosan meg lehet állapítani a csomó helyét, méretét, szerkezetét, valamint azt is, hogy milyen a viszonya a környezetéhez – ismertette egy korábbi közleményében az Ultrahangközpont.

Ilyen jóindulatú csomók fordulnak elő az emberi testen:

Ciszta

A ciszta egy folyadékot tartalmazó, kisebb-nagyobb képlet. A legtöbbször az emlőben, a pajzsmirigyben vagy a mellékherében felületesen helyezkedik el. De előfordulhat folyadéktartalmú tömlő a térdhajlatban (Baker-ciszta), vagy sűrű kocsonyás anyaggal telt, kemény csomó is az inak mentén (ganglion).

Lipóma

A lipóma egy jóindulatú zsírdaganat. A test bármely részén megjelenhet a bőr alatti zsírszövetben, de leggyakrabban a vállon, a törzsön, illetve a végtagokon fordul elő. A kisebb lipómák jellemzően nem igényelnek kezelést. Azonban a nagyok – amelyek akár ökölnyi méretűre is megnőhetnek – fájdalmat okozhatnak, így ajánlott a sebészeti úton való eltávolításuk.

Dermatofibróma

A dermatofibróma kis, kemény, tömör csomó, amely a bőr kötőszövetéből indul ki, és a bőrfelszínen észlelhető. Leggyakrabban a fiatal nők lábain jelentkezik, és általában semmilyen kezelést sem igényel.

Duzzadt nyirokcsomó

A nyirokcsomók kicsi, bab alakú mirigyek. Az immunrendszer nélkülözhetetlen részeit képezik, ugyanis egyfajta szűrőként funkcionálnak. Ha megduzzadnak, az legtöbbször valamilyen fertőzést jelez – ilyenkor nemcsak megnőnek, de fájdalmassá is válhatnak. A nyakon, a hónaljban és a combhajlatban tapinthatók ki legkönnyebben.

Elolvasom a cikket