Ezért veszélyes, ha sűrű a vérünk

A vérben zajló kóros folyamatok növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát, ami viszont stroke-hoz vagy szívrohamhoz vezethet. Ezeket a folyamatokat közvetlenül befolyásolja a személy vérének sűrűsége. Erről Oleg Goloshchapov orvos-kardiológus beszélt, írta a vm.ru.

A szakember szerint a sűrű vér jelenlétében a szív kénytelen megerőltetőbb üzemmódban dolgozni a teljes véráramlás fenntartása érdekében.

Így a sűrű vér szindróma azonosításához gondosan ellenőrizni kell a pulzust. Az orvos emlékeztetett arra, hogy a sűrű vér szindrómában szenvedő személy normális pulzusszámának 60-80 ütés/perc tartományban kell lennie.

Ezenkívül megjegyezte, hogy ennek az értéknek az 50 ütés/percre való csökkentése az agyműködés zavaraihoz vezethet, és 90-re emelése – túlzott terhelést jelent a szív számára, ami hosszú távon hozzájárulhat annak gyors elhasználódásához.

A vérnyomás szintén fontos tényező marad. Az orvos szerint a sűrű vérűeknél az optimális értékek 110/70 és 120/80 higanyoszlop milliméter között vannak. A 140/90 milliméteres és a feletti mutatók magas vérnyomásra utalnak – számol be az IA Kulik.

Elolvasom a cikket