Franciaország elismerte Marokkó szuverenitását Nyugat-Szahara felett

MH/ MTI
2024. július 30. kedd. 20:26

Emmanuel Macron francia elnök a VI. Mohamed királynak (1999-es trónra lépés ünnepe alkalmából) írt levelében a Marokkó által 2007-ben javasolt autonómiatervet nevezte a konfliktus megoldása „egyetlen alapjának”, csapást mérve a függetlenségpárti Polisario Frontra, amely a spanyol gyarmatosítás vége óta a szaharai őslakosok legitim képviselőjének vallja magát.

„Nyugat-Szahara jelene és jövője a marokkói szuverenitás keretei közé tartozik” – írta Macron kedden nyilvánosságra hozott levelében. „Franciaország ezzel az állásponttal összhangban kíván fellépni mind nemzeti, mind nemzetközi szinten.”

A levélre reagálva a marokkói királyi kabinet kedden közölte: Franciaország megerősítette támogatását a Nyugat-Szaharára vonatkozó marokkói tervhez.

Elemzők szerint Franciaország eltérése történelmi álláspontjától jelentős győzelem Marokkó számára, és követi az Egyesült Államok, Izrael, Spanyolország és azon afrikai országok egyre növekvő számát, amelyekkel Marokkó a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésére törekszik.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen az annak függetlenségéért küzdő Polisario Front mozgalom kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek. Algír ugyanakkor egy ENSZ-tervet szorgalmaz, amelynek értelmében népszavazást tartanának az önrendelkezésről. A térség miatt éles diplomáciai viszály bontakozott ki Algír és Rabat között is.

Elolvasom a cikket