III. Károly király és Emmanuel Macron fényúző vacsorája

A francia elnöki hivatal közel 475 ezer eurót (400 100 fontot) költött tavaly III. Károly király vacsorájára – állapította meg az ország legfőbb számvevőszéke egy jelentésben, amelyben óva int a magas kiadásoktól.
III. Károly király 2023 szeptemberében több mint 150 személy részvételével pazar állami banketten vett részt a Versailles-i palotában, amely a London és Párizs közötti kapcsolatok javítását célzó „soft power” látogatás része volt.

A vendégek homárt és rákot, pezsgőben pácolt francia baromfit és francia cepsz (egy vadgomba) gratináltak. Különleges évjáratú borokat és pezsgőket kínáltak, a desszert pedig francia macaron volt licsi- és rózsaszorbettel és málnakompóttal.
A Politico által korábban ismertetett új francia számvevőszéki jelentés szerint a vacsora összesen 474 851 euróba került. Ebből 166 193 eurót a vendéglátásra, 42 515 eurót pedig italokra költöttek.
A vacsorán III. Károly király azt mondta Macronnak, hogy „az önök nagylelkűsége eszembe juttatja, hogy a családomat és engem mennyire meghatottak Franciaországban az édesanyám, a néhai királynő tiszteletére tanúsított tiszteletadással”.

A francia elnök eközben pohárköszöntőjében azt mondta, hogy „a Brexit ellenére, és mivel kapcsolataink oly régiek, tudom, hogy továbbra is együtt fogjuk írni kontinensünk történelmének egy részét”.

Az ellenőrzési jelentés azt is megjegyezte, hogy az elnöki hivatal 412 366 eurót költött az indiai miniszterelnök, Narendra Modi vacsorájára a Louvre múzeumban, amelyből 172 922 eurót a vendéglátásra és 36 447 eurót italokra költött.

A jelentés figyelmeztetett az elnöki hivatal kiadási szintjére. A kiadások 2023-ra 125,5 millió eurót tettek ki, 8,3 millió eurós hiány mellett.

2024-től jelentős erőfeszítéseket kell tenni az elnökség pénzügyi egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében – áll az ellenőrzésben.

Elolvasom a cikket