Izrael külügyminisztere sürgette a NATO-t Törökország kizárására

MH/MTI
2024. július 30. kedd. 7:19

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter hétfőn sürgette a NATO-t Törökország kizárására Recep Tayyip Erdogan török elnök azon fenyegetése miatt, hogy a Gázai övezeti háború miatt katonailag beavatkozhat Izraelben, ahogy azt korábban Líbiában, illetve Hegyi-Karabahban is tette.

„Erdogan török elnök veszélyes retorikája és azon fenyegetésének fényében, hogy megtámadhatja Izraelt, Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter utasította a diplomatákat… , hogy sürgősen vegyék fel a kapcsolatot a NATO tagállamaival Törökország elítélésére, illetve kizárásának követelésére a regionális szövetségből” – ismertette az izraeli diplomáciai tárca.

Erdogan vasárnapi beszédében úgy fogalmazott, hogy „nagyon erősnek kell lennünk, hogy Izrael ne tehessen ilyen képtelen dolgokat a palesztinokkal”. „Ahogy beavatkoztunk Hegyi-Karabahban, Líbiában, velük is hasonlóan járhatunk el” – hangoztatta. Ugyanakkor nem mondta ki, hogy pontosan milyen jellegű beavatkozásra gondolt.
„Erdogan Szaddám Husszein (iraki diktátor) nyomdokaiban jár és Izrael megtámadásával fenyeget. Emlékeznie kell, mi történt ott és az hogyan végződött” – húzta alá Kac közleményében.
„Törökország, amely házigazdája az Izrael elleni terrortámadásokért felelős Hamász központjának, az Iráni gonosz tengelyének részévé vált a Hamász, a Hezbollah és a jemeni húszik oldalán” – tette hozzá az izraeli külügyi tárcavezető.

Elolvasom a cikket