Kiderült, hogyan csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata

A The Lancet bizottság korábbi, 2020-ban közzétett tanulmányában 12 módosítható, a kognitív károsodás kockázatát befolyásoló tényezőt soroltak fel. Ezek közé tartozik a vérnyomás, az elhízás, az elfogyasztott alkohol mennyisége, a dohányzás, a hipodinámia (csökkent izomaktivitás), a cukorbetegség, az agysérülés története, a társadalmi elszigeteltség, a halláscsökkenés, a depresszió, az agyi aktivitás szintje és a légszennyezés.

A kutatók számításai szerint a fenti tényezőkkel együtt követett egészséges szokások (például az egészséges táplálkozás és a vércukorszint ellenőrzése) 40 százalékkal csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát. A tudósok új, 2024-es jelentése két további tényezőt azonosít. A tanulmány szerint a memóriaproblémák valószínűségét növeli a kezeletlen szembetegség (amely látásvesztéshez és romláshoz vezet) és a vérben lévő alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin („rossz” LDL-koleszterin) magas szintje.

A szakértői testület tagjai megállapították, hogy a kedvező életmód 50 százalékkal csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát. A környezet egyes jellemzői, például a környezeti problémák azonban nem befolyásolhatók az egészségét megóvni igyekvő egyén által. Az ilyen kérdések kezeléséhez kormányzati szabályozásra van szükség.

Elolvasom a cikket