Mennyire hasznos a pisztácia?

A pisztácia számos egészségügyi előnnyel jár – írja a Sports.kz.

Fogyás és alacsonyabb vérnyomás. Egy 2020-as vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy 43 g pisztácia kalóriaszegény étrend mellett a vérnyomás és a testsúly jelentős csökkenésével járt. Emellett azok az emberek, akik pisztáciát ettek, kevesebb édességet és hozzáadott zsírt fogyasztottak.

Vércukorszint-szabályozás. A pisztáciafogyasztás az éhgyomri vércukorszint jelentős csökkenésével járt együtt, javítva az inzulinérzékenységet.

Javított lipidprofil. Egy 2023-as szisztematikus áttekintés és metaanalízis kimutatta, hogy a pisztácia fogyasztása pozitív hatással van a lipidprofilra, azaz a vér koleszterinszintjére és trigliceridszintjére. Emellett ezek a diófélék védenek a szívbetegségek kialakulása ellen is.

Javítja az agyműködést és a hangulatot. Egy 2024-es tanulmány kimutatta, hogy a pisztácia fogyasztása a kognitív teljesítmény javulásával és a hangulat javulásával járt együtt túlsúlyos fiatal felnőtteknél. Emellett csökkent a derékkörfogatuk, az összkoleszterinszintjük, az LDL-koleszterinszintjük és a trigliceridszintjük is.

Pozitív hatás a bélmikrobiótára. Egy 2014-es tudományos közlemény eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik 18 napon keresztül minden nap 85 g pisztáciát ettek, több jótékony baktérium volt a bélrendszerükben, mint azoknál, akik mandulát ettek a vizsgálat során.

Mint minden élelmiszernek, a pisztáciának is számos hátránya van.

Magas sótartalom. Ha 1/4 csészényinél többet eszünk, a nátrium mennyisége gyorsan megnő. Próbáljon meg odafigyelni az adagok méretére, amikor nassol.

Magas kalóriatartalom. Mindez azért, mert a pisztácia magas zsírtartalmú.

Veszélyes a vesebetegek számára. A pisztácia magas foszfortartalmú. Ez problémákat okozhat a vesebetegek számára.

Nagy mennyiségű FODMAP-ok az összetételében. A FODMAP-ok olyan típusú szénhidrátok, amelyeket az ember nem tud megemészteni. Ezért jobb, ha nem esznek pisztáciát azok, akiknek irritábilis bél szindrómájuk van. Ellenkező esetben gázképződéssel, hasi puffadással és a bélműködés esetleges megváltozásával kell számolnia.

Allergia kialakulásának lehetősége. Legyen óvatos a pisztácia fogyasztásával, ha allergiás a diófélékre.

Elolvasom a cikket