Mit ne együnk reggelire?

Krutika Nanavati táplálkozási szakértőtől megtudhatjuk, hogy milyen típusú reggelik befolyásolhatják hátrányosan az agyműködést.

Az étrend döntő szerepet játszik az agy egészségében, mivel az energiaszinttől kezdve a kognitív képességekig mindent befolyásol. A magas finomított cukortartalmú, egészségtelen zsírokat tartalmazó és alapvető tápanyagokat nélkülöző élelmiszerek megbonthatják az agy kényes egyensúlyát, ami gyulladáshoz és oxidatív stresszhez vezethet.

Idővel az ilyen táplálkozás károsíthatja az agyműködést, és hosszú távú memóriaproblémákhoz vezethet.

Mit ne együnk reggelire?

Édes gabonapehely

Ez a népszerű reggeli finomított szénhidrátokat és cukrot tartalmaz. A vércukorszint gyors ingadozása megnehezíti az agy számára az állandó energiaellátás fenntartását, ami kognitív hanyatláshoz vezet. Idővel a magas cukortartalmú reggelik fogyasztása inzulinrezisztenciához vezethet, amely tovább súlyosbítja az agyi egészségügyi problémákat.

Sütemények és fánkok

Ezek az ételek szintén magas cukor- és egészségtelen zsírtartalmúak. A cukor és a transzzsírok kombinációja ezekben az ételekben gyulladást és oxidatív stresszt okozhat, ami negatívan befolyásolja az agy egészségét, és memória- és koncentrációs problémákhoz vezet.

Ezenkívül az alacsony tápértékű, magas kalóriatartalom hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a kapcsolódó anyagcserezavarokhoz, amely tovább befolyásolja az agyműködést.

Alacsony fehérjetartalmú reggeli fogyasztása vagy a reggeli kihagyása

Ha kihagyja a fehérjét a reggeli alatt, akkor lomhának és ködösnek érezheti magát. „A fehérje segít szabályozni a vércukorszintet, és tartós energiát biztosít az agy számára” – mondja Nanavati. „Megfelelő fehérje nélkül a szervezet nehezen tudja stabilan tartani a vércukorszintet, ami energiazuhanáshoz és agyi ködhöz vezet.”

A fehérje elengedhetetlen a neurotranszmitterek – az agyban jeleket továbbító vegyi anyagok – előállításához. Ezért a fehérjehiány közvetlenül befolyásolhatja a hangulatot, a memóriát és a kognitív képességeket.

Feldolgozott húsok

A reggeli kolbász, a szalonna és más feldolgozott húsok gyakran magas telített zsír- és nátriumtartalmúak. Az ezekben a feldolgozott húsokban lévő magas egészségtelen zsír- és sótartalom hozzájárulhat a gyulladáshoz, és negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat, ami memóriazavarokhoz és koncentrációs nehézségekhez vezethet. Idővel a helytelen táplálkozás okozta krónikus gyulladás hozzájárulhat az Alzheimer-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségek kialakulásához.

Elolvasom a cikket