Öt nap alatt öl az agyevő amőba

Az orvosok új technikákat és gyógyszereket próbálnak ki, hogy gyógyítani tudják a pusztító agyi fertőzéseket.

Több mint 10 évvel ezelőtt egy forró szombati napon San Antonióban egy nyolcéves kisfiút kórházba szállítottak, miután napokig lázas volt, fájt a feje, hányt és érzékeny volt a fényre. A gyermek ekkor már eszméletlen volt, és nem reagált hangra, fényre vagy más ingerekre.
Az orvosok lélegeztetőgépre kapcsolták és emberfeletti erőfeszítéseket tettek, hogy kiderítsék, mi a baj.

A fiú agy-gerincvelői folyadékában egy olyan organizmusra bukkantak, amely nem sok reményt hagyott: Naegleria fowleri, közismertebb nevén „agyevő amőba”.

Ez volt a harmadik eset, amelyet Dr. Dennis Conrad, a gyermekgyógyászati fertőző betegségek specialistája, aki akkoriban a San Antonio-i egyetemi kórházban dolgozott, pályafutása során látott.

A másik két beteg meghalt.
Conrad azonban nemrégiben olvasta, hogy egy új gyógyszer, a Miltefozin kísérleti kezelésként engedélyt kapott a N. fowleri fertőzések kezelésére. Ezt adta hozzá a fiú gyógyszeres kezeléséhez, amely már tartalmazott más antimikrobiális és gyulladáscsökkentő gyógyszereket.
„Ez a konyhai mosogató” – mondta Conrad a Live Science-nek. „Ez egy rossz betegség, és mindent bevetünk, ami csak eszünkbe jut.”
A gyermek prognózisa nagyon rossz volt. Öt napja volt beteg, mielőtt San Antonióba érkezett, és a legtöbb ember, aki N. fowleri fertőzést kap, a tünetek megjelenése után öt nappal meghal.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint 1962 és 2022 között 157 megerősített emberi N. fowleri fertőzéses eset volt az Egyesült Államokban. Négyen maradtak életben.
A világ más részein a számok hasonlóak. Ritkán lehet megbetegedni egy ilyen amőbafertőzéstől – és nagyon-nagyon ritkán túlélni is. De a közelmúltban túlélő néhány ember talán a miltefozinnak köszönheti felépülését, amely a közelmúltban az amőba által okozott betegség, a primer amebás meningoencephalitis (PAM) ellen javasolt új gyógyszer. Új gyógyszerek is megjelenhetnek a láthatáron. A kérdés az, hogy eljutnak-e a betegekhez, mielőtt a kár bekövetkezne.

Elefánt a porcelánboltban

AN. fowleri a CDC szerint a 26,6 Celsius-fok körüli vagy annál melegebb, 80 Fahrenheit-fok körüli meleg édesvízben fejlődik, bár a CDC szerint hűvösebb hőmérsékleten is megmaradhat. Az embereket pusztán véletlenül fertőzi meg, amikor az orrba nyomott víz az amőbát a cribriform lemeznek nevezett csipkés csonton keresztül a szaglóidegbe juttatja, amely az agyba vezető autópályaként működik.

Az immunhiányos emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mondta Dr. Juan Fernando Ortiz, a Michigan állambeli Grand Rapidsban található Corewell Health neurológus rezidense, aki a fertőzések kezeléséről írt egy folyóiratcikket. A CDC szerint a 14 év alatti fiúknál aránytalanul nagy számban fordulnak elő, talán azért, mert más csoportoknál nagyobb valószínűséggel csinálnak olyan dolgokat, amelyek felnyomják a vizet az orrukba, például ugrálnak és búvárkodnak. A legtöbb eset természetes vízzel kapcsolatos, de ritkán a kezelt vízzel, például csobogókkal is kapcsolatba hozták az eseteket. Néhány esetben az emberek úgy fertőződtek meg, hogy az orrmelléküregek átöblítésére csapvizet használtak a neti-edényekben.

A gyermek, akit Conrad és kollégái 2013 augusztusában kezeltek, tragikusan tipikus fertőzéstörténetet élt át. A nyarat az édesanyjával egy nem hivatalos táborban töltötte a Rio Grande partján, ahol nem volt folyóvíz. Az emberek fürödtek a folyóban, és a gyermek élvezte, hogy ott csobbanhat a sekély vízben.
Valószínűleg ott találkozott az amőbával, amelyet Conradnak és csapatának most meg kellett ölnie – mielőtt még nagyobb pusztítást végezhetett volna, mint amit a gyermek túlélhetett volna.

A PAM az agyszövet masszív pusztításával öl. Maga az amőba közvetlenül végzi a pusztítás egy részét, ezért kapta az „agyevő” becenevet, de az agykárosodás nagy részét valójában a szervezet agresszív immunválasza okozza a kontrollrendszerbe behatoló betolakodóra, magyarázta Conrad. A paraziták, amelyek úgy fejlődtek ki, hogy a test belsejében éljenek, általában rendelkeznek olyan módszerekkel, amelyekkel le tudják csillapítani a gazdaszervezet immunválaszát, hogy ne veszítsék el a jegyüket, mondta Conrad. Mivel azonban a N. fowleri nem szorul gazdatestre, nincs ilyen alkalmazkodási képessége. „Ez egy elefánt a porcelánboltban” – mondta Conrad.

Szerencsére az Egyesült Államokban évente kevés N. fowleri-fertőzés fordul elő mondta Dr. Julia Haston, a CDC víz útján terjedő betegségek megelőzésével foglalkozó részlegének orvosi epidemiológusa. Bár a legtöbb eset Texasban, Floridában és más déli államokban fordul elő, az utóbbi években a szokásosnál több eset fordult elő az Egyesült Államok északi részén, talán azért, mert az éghajlatváltozás miatt a vízfolyások felmelegednek az amőbák által kedvelt hőmérsékletre, mondta Haston, és egy 2021-es tanulmány szerint a középnyugaton, egészen Minnesotáig északra, egyre több az eset.

„A legbiztonságosabb megközelítés az emberek számára, akik azon tűnődnek, hogy vajon veszélyben vannak-e…, az, hogy egyszerűen feltételezik, hogy a Naegleria fowleri amőbák minden édesvízben előfordulnak” – mondta Haston. „Tavakban, folyókban, minden természetes édesvízben.”

A San Antonió-i beteg agyát megtámadó amőba leküzdésére Conrad és csapata egy akkoriban újszerű kezelést, a miltefozint vette elő. A gyógyszer – egy antimikrobiális szer, amelyet eredetileg a leishmaniasis, egy trópusi parazita által okozott betegség kezelésére használtak – ígéretesnek bizonyult a N.fowleri ellen a vizsgálatok során, így a CDC már korábban is forgalmazta a PAM-esetek számára. A miltefozin áthatol a vér-agy gáton, és a betegek viszonylag jól tolerálják – mondta Ortiz. Ez fontos, mivel sok parazitaellenes gyógyszer károsítja az emberi sejteket is – tette hozzá.
Az orvosok a CDC-től rendelték meg a gyógyszert. (Ma már kereskedelmi forgalomban Impavido márkanév alatt kapható.) A gyógyszer 14 órával a gyermek felvétele után érkezett meg.
A gyermek életben maradt.
De nem maradt épségben. Amikor a fiú elhagyta a kórházat, önállóan tudott lélegezni, de másra nem nagyon volt képes. Hónapokig tartó rehabilitáció után visszanyerte bizonyos képességeit, de a családjának még mindig segítenie kellett neki az alapvető önellátásban – mondta Conrad.
Ugyanezen a nyáron azonban egy 13 éves arkansasi lány egy mesterséges tóban úszva elkapta az amőbát. A lány gyors kezelést kapott, többek között miltefozint, és meggyógyult. Hat hónapos rehabilitáció után a lánynak nem voltak maradandó neurológiai következményei a halállal való szembenézésnek – olvasható a kezelését leíró 2015-ös esetről szóló jelentésben.
Ő és a texasi fiú voltak az első amerikai túlélők a PAM-ból 1978 óta. 2016-ban egy 16 éves floridai fiú megbetegedett PAM-ban, és miltefozint kapott; ő is teljesen felépült.

Azonban nem minden miltefozint kapott PAM-beteg élte túl. A CDC szerint a PAM halálozási aránya még az új gyógyszerrel együtt is meghaladja a 97 százalékot.
Minden nyáron egy maroknyi új PAM-eset bukkan fel országszerte, és az orvosok folyamatosan dolgoznak a kezelés javításán. Conrad szerint egyre inkább olyan stratégiákat vizsgálnak, mint például a betegek testhőmérsékletének 35 Celsius-fok körülire hűtése, ami egyes tanulmányok szerint javíthatja az agyi traumából való felépülést.

Új gyógyszerek is megjelenhetnek a láthatáron. A miltefozinnak mérgező mellékhatásai lehetnek a vesére és a májra, és a fejlődő országokban nem áll rendelkezésre – mondta Jacob Lorenzo-Morales, a parazitológia főelőadója, a La Lagunai Egyetem Trópusi Betegségek és Közegészségügy Intézetének igazgatója a Kanári-szigeteken.
Lorenzo-Morales és csapata ezért alternatívák után kutat. Az egyik legígéretesebb a Nitroxolin, egy antibiotikum, amelyet Európában húgyúti fertőzések kezelésére használnak. Lorenzo-Morales és csapata az Antibiotics című folyóiratban 2023 augusztusában számolt be arról, hogy laboratóriumi edényekben a nitroxolin alacsony koncentrációban sejtpusztulást idézett elő a N. fowleriben anélkül, hogy toxikus hatást gyakorolt volna a gazdasejtekre. Ezt a gyógyszert egy másik agyevő amőbával, a Balamuthia mandrillarisszal fertőzött beteg sikeres kezelésére is alkalmazták.

Most állatkísérleteket végeznek, és remélik, hogy a jövő évi nemzetközi Free-Living Amoebae Meeting-en, az amőbakutatók kétévente megrendezésre kerülő találkozóján bemutathatják a pozitív eredményeket. Lorenzo-Morales szerint a Nitroxolin már széles körben elérhető világszerte, és mivel már engedélyezték a használatát, nem lesz szükség kiterjedt klinikai vizsgálatokra; az orvosok elkezdhetik alkalmazni a gyógyszert off-label.

Új alternatívák

Törekvések vannak arra is, hogy új, a PAM ellen ható gyógyszereket találjanak. Egyes kutatók a N. fowleri fertőzés elleni mRNS-vakcinák kifejlesztésében érdekeltek, és a Scientific Reports című folyóiratban 2024-ben megjelent tanulmány az amőba felszíni jellemzőinek modellezésével javaslatot tesz arra, hogyan nézhet ki egy ilyen vakcina. (Az említett tanulmány szerzői nem válaszoltak a Live Science interjúkérésére.)
Lorenzo-Morales és kollégái egy elatol nevű pigment hatását is vizsgálják, amelyet vörös algákból vonnak ki. „Izoláltunk néhány kulcsfontosságú vegyületet a vörös algákból, amelyek nagyon aktívak a különböző szabadon élő amőbák, köztük a Naegleria ellen, még a jelenlegi kezeléseknél is alacsonyabb koncentrációban” – mondta.
A kutatók azonban jelenleg laboratóriumi edényekben végzik ezeket a teszteket. Az embereken végzett teszteléshez a gyógyszergyártó cégek finanszírozására lesz szükség. Ez nehéz lehet, mondta Lorenzo-Morales, mert a vállalatok nem látnak sok profitlehetőséget egy olyan „ritka” betegségben, mint a PAM. Azonban, mondta, a PAM még mindig túl gyakran marad felismeretlenül, ami azt jelentheti, hogy a potenciális piac nagyobb, mint azt a gyógyszeripari vezetők gondolják.

Versenyfutás az idővel

A mai betegek számára talán a legközvetlenebb reményt egyszerűen a betegség gyorsabb felismerése jelenti. Julia Walochnik, a Bécsi Orvosi Egyetem trópusi orvostudományi professzora, aki az amőbabetegségeket tanulmányozza, szerint a PAM-ban szenvedők megmentésére kevés idő áll rendelkezésre. „Ha már túl késő, mindegy, hogy milyen gyógyszert használunk, a beteg általában nem éli túl” – mondta a Live Science-nek.
A kezelés késői megkezdése lehet az egyik oka annak, hogy Conrad nyolcéves betege ilyen súlyos agykárosodást szenvedett, míg a többi, körülbelül ugyanebben az időben kezelt fiatal teljesebben felépült.

Az amőba tesztje egyszerű: Vegyünk mintát az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadékból, és keressük az úszó egysejtű organizmusokat. Az orvosoknak azonban nem biztos, hogy időben eszükbe jut megrendelni a tesztet, mert a PAM úgy néz ki, mint a sokkal gyakoribb vírusok és baktériumok által okozott agyhártyagyulladás. A betegségben elhunyt gyermekek családjai egyre inkább azon dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a betegségre, amely remélhetőleg gyorsabb diagnózist és kezelést eredményezhet.
Lorenzo-Morales szerint a figyelemfelkeltés változást hoz. „Az elmúlt négy-öt évben minden alkalommal, amikor klinikai esetbe botlottunk, a diagnózis gyors volt” – mondta. „Ez korábban nem történt meg.”

Elolvasom a cikket