Uniós ügynökség: A nemzeti hatóságok nem vizsgálják ki elég alaposan az EU határain elkövetett emberi jogi visszaéléseket

MH/ MTI
2024. július 30. kedd. 18:12

A dokumentumban olyan esetek szerepelnek, amelyek bajba jutott emberek mentésének elmulasztásával, fizikai bántalmazásával, velük szembeni embertelen vagy megalázó bánásmóddal kapcsolatosak.

A bécsi székhelyű testület szerint tagállami szinten „nagyon kevés vizsgálatot folytatnak le a menedékkérők életét követelő incidensek és az állítólagos bántalmazások ügyében, továbbá, nagyon kevés nemzeti bírósági eljárás vezet ítélethez.

A jelentésben az is áll, hogy az áldozatok a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság, a megtorlástól való félelem vagy a rendelkezésre álló eljárási lehetőségek ismeretének hiánya miatt ritkán tesznek panaszt. Továbbá az incidensek kivizsgálása azért is nehéz, mert kevés a bizonyíték, különösen, ha a jogsértések eldugott helyeken vagy éjszaka történnek. A vizsgálatok gyakran nem függetlenek, nem alaposak, túl sokáig tartanak, és a hatóságok ritkán vonják be az áldozatokat a folyamatba – teszi hozzá az FRA.

Az alapjogi ügynökség szerint az új migrációs és menekültügyi paktum lehetőséget kínál ezek kezelésére: átvilágítási rendelet kötelezi a tagállamokat, hogy kivizsgálják az alapvető jogoknak az országhatárokon történő megsértésével kapcsolatos állításokat. A paktum előírja továbbá a tagállamok számára, hogy fogadjanak el nemzeti végrehajtási terveket, amelyeknek tartalmazniuk kell az azonnali és hatékony kivizsgálást célzó intézkedéseket is.

A jelentés emellett további konkrét lépéseket javasol az uniós határokon történt olyan esetek hatékonyabb kivizsgálására, amelyekben emberek halnak meg vagy bántalmazzák őket.

Elolvasom a cikket