A bogyó, amely megment a ráktól

A ribizli értéke az egészség, a szépség és a fiatalság szempontjából nagyon magas: nagy mennyiségben tartalmaz fitokemikáliákat, ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat, gyümölcssavakat és más fontos anyagokat, mondta Oksana Mikhaleva orvos és endokrinológus-dietitológus a RIAMO-nak – írja a News.ru-ra hivatkozva a Sports.kz.

Elmondása szerint ez a bogyós gyümölcs alacsony kalóriatartalmú is, ami hasznossá teszi azok számára, akik diétáznak.

Az orvos megjegyezte, hogy a ribizli sok élelmi rostot tartalmaz. Az oldhatatlan rostok aktiválják a perisztaltikát és az emésztést, és védik a beleket a daganatoktól. Az oldható rostok képesek megkötni és eltávolítani a nehézfémeket, a felesleges glükózt és koleszterint az emésztőrendszerből, és a bélbaktériumok lebontják azokat az elemeket, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

„A ribizli nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Mindössze 40 gramm ebből a bogyóból fedezi a napi C-vitamin-szükségletet” – magyarázta Mikhaleva.

Hangsúlyozta, hogy ez a bogyó olyan ritka anyagokat tartalmaz, mint a réz, a szilícium, a mangán, a kobalt és a molibdén. Ezek részt vesznek a vérképzésben, támogatják a szív és a csontozat egészségét, és olyan antioxidáns rendszerekben találhatók, amelyek segítenek a szervezetnek megelőzni a cukorbetegséget, a rákot és a szív- és érrendszeri betegségeket.

Elolvasom a cikket