A cukorbetegség első jelei a bőrön is megjelenhetnek

A cukorbetegség akkor alakul ki, ha a vércukorszint (vércukor), amely a szervezet elsődleges energiaforrása, túl magas. A betegségnek két típusa van. Azonban fontos tudni, hogy az első jelek a bőrön is megjelenthetnek, de sokan figyelmen kívül hagyják – írja az elle.hu.

Az 1-es típusú cukorbetegség azt jelenti, hogy a szervezet nem termel elég inzulint. Az orvosok általában gyermekeknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizálják ezt az állapotot, de bármely életkorban kialakulhat. Napi inzulinra van szüksége az érintetteknek.

A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb típus, és azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelően használja az inzulint. A betegség kialakulásának esélye megnő, ha túlsúlyos vagy elhízott valaki, valamint akkor ha a családban más is küzd vele.

Bőrtünetek is jelentkezhetnek

A cukorbetegek száraznak érezhetik a bőrüket, és gyakori lehet a viszketés is. Ez a kellemetlenség gyakran a diabéteszes polineuropátia tünete, amely akkor alakul ki, amikor a cukorbetegség idegkárosodáshoz vezet. Bizonyos bőrbetegségek, amelyek a cukorbetegség következtében alakulnak ki, szintén okozhatnak viszketést. A cukorbetegségben szenvedő személynek nem szabad figyelmen kívül hagynia a viszkető bőrt. A száraz, irritált vagy viszkető bőr nagyobb valószínűséggel fertőződik, és a cukorbetegek nem képesek olyan sikeresen leküzdeni a fertőzéseket, mint azok, akik nem szenvednek ezzel a problémával.

Ezek is gyakori tünetek:

  • fokozott éhség,
  • fáradtság,
  • gyakori pisilés,
  • állandó szomjúságérzet,
  • száraz ajkak,
  • ok nélküli fogyás.

Elolvasom a cikket