A szakértők rájöttek, hogyan lehet késleltetni az öregedést

Számtalan módszer van manapság az időskor késleltetésére – magyarázta az Aif.ru- nak Olga Tkacseva, az Orosz Gerontológiai Kutató- és Klinikai Központ igazgatója.

A szakember szerint az öregedési folyamat a szervezet minden szintjét érinti. Ugyanakkor az orvos szerint az öregedés nemcsak az életkorral összefüggő betegségek megjelenésével kezdődik, hanem akár serdülőkorban is. A belső programozás elmélete azt sugallja, hogy ez a folyamat a születés előtt kezdődik.

Tkacheva kifejtette, hogy létezik egy szupersikeres öregedési forgatókönyv is. Szuperkorúakról beszélünk: olyan emberekről, akik egyáltalán nem öregszenek kognitívan. Az új információk feldolgozásának sebessége megegyezik a 20 évesekével.

Oyan kutatások zajlanak, amelyek azt mutatják, hogy a százévesek bélmikrobiótája hasonló a gyerekek mikrobiótájához. Emellett biomarkereket és biológiai életkor-kalkulátorokat is fejlesztenek.

„Három szenolitikus molekulát fejlesztettek ki. Ezek azok az anyagok, amelyek megtisztítják szervezetünket a régi, úgynevezett öregedő sejtektől” – magyarázta a szakember.

Ezzel párhuzamosan a centrumban aktívan fejlesztik a geriátriai és szakorvosi képzéseket, ami lehetővé teszi, hogy előrelépjünk az öregedési folyamatok kezelése és az aktív élettartam meghosszabbítása terén – zárta a doktornő.

Elolvasom a cikket