Akilov: A mai nem az én napom volt

MH/MTI
2024. július 31. szerda. 7:28

Ott a harmadik menetben már óriási fölénnyel vezetett, amikor figyelmetlenné vált, brazil riválisa pedig megrendítette, és a bíró beszüntette a meccset. Az ugyanakkor némi bizakodásra adhatott okot, hogy Hiznyak idén rengeteg sérüléssel bajlódott, míg a tavaly világbajnoki ötödik Akilov márciusban nagyszerű boksszal szerezte meg a kvótát.

A sérüléseknek ugyanakkor nem sok nyomát mutatta kedden este Hiznyak, aki nem finomkodott Akilovval, az első pillanatban nekirontott és folyamatosan űzte, hajtotta. Akilov az első másfél percben nehezen állt meg a lábán, folyamatosan hátrálnia kellett, sok ütést viszont nem szedett be, majd az utolsó percben gyönyörű feltartó ütésekkel állította meg Hiznyakot, akit többször tisztán eltalált. A látottak a bírókat megosztották, de közülük hárman Akilovnak adták a menetet.

A meccs képe a folytatásra sem változott, a 28 éves Hiznyak ment előre folyamatosan, az első percet nagyon megnyomta és többször tisztán talált. A szakasz közepén aztán Akilov ismét kiszabadult a szorításból, és adok-kapok alakult ki a ringben. Szemre is fárasztó, szinte öldöklő volt a küzdelem, amely során folyamatosan nyomás alatt tartotta Akilovot ellenfele, így a szakasz végére a Vásárhelyi Box Club sportolója már rendkívül fáradtnak tűnt. Ebben a periódusban valamivel Hiznyak látszott jobbnak, és négy pontozónál meg is nyerte a menetet, egy viszont Akilovot látta meggyőzőbbnek.

Az utolsó három percnek úgy mentek neki a felek, hogy a csata teljesen nyílt volt, két bírónál Hiznyak, egynél Akilov vezetett 20–18-ra, kettőnél pedig döntetlenre állt a csata.

A mindent eldöntő menetre Hiznyak úgy ugrott ki a sarokból, mintha előtte nem zakatolt volna végig hat percet, és mintha azalatt nem adott és szép számmal kapott is volna ütéseket. A 28 éves klasszis megállíthatatlannak tűnt, és ugyan Akilov mindent megpróbált, láthatóan utolsó erőtartalékait is felhasználta, és volt egy-két szép villanása, de ebben a szakaszban már nem bírta riválisa tempóját, és végül 4–0-ás többségi pontozással kikapott.
„Ez életem első olimpiája, és ez egy más szint, mint amit eddig tapasztaltam” – kezdte értékelését Akilov a találkozót követően. – „Sajnos ez ma nem az én napom volt. Úgy érzem, későn éreztem rá, mit kellett volna csinálnom, nagyon sajnálom.”

A boksztornán Hámori Luca (66 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg) van még versenyben. Legközelebb mindketten csütörtökön lépnek ringbe, előbbi a nyolcad-, utóbbi a negyeddöntőben.

Elolvasom a cikket