Amerika tagadja, hogy bármi köze lenne a Hamász-merénylethez

MH/ MTI
2024. július 31. szerda. 17:10

„Ez olyasvalami, amiről mi nem tudtunk, amiben mi nem vettünk részt” – mondta Blinken a Channel News Asia szingapúri hírtelevíziónak adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy Iszmáil Haníje megölése milyen hatással lehet a gázai háborúRA, a külügyminiszter azt mondta: az évek során megtanulta, hogy soha ne találgasson olyan eseményekkel kapcsolatban, amelyeknek következményei másokra vannak hatással.

A múlt hétvége óta ázsiai körúton járó Blinken döntő jelentőségűnek nevezte a gázai tűzszünet és a palesztin terroristák által fogva tartott túszok szabadságának elérését, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz ezek teljesüléséért.

„Életbevágóan fontos, hogy a gázai konfliktus ne terjedjen ki, és a dolgokat a tartósabb béke és a tartósabb biztonság felé vezető útra tereljük” – emelte ki az amerikai külügyminiszter.

Iszmáil Hanijét, az iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét szerda hajnalban ölték meg Teheránban, néhány órával azután, hogy részt vett az új iráni elnök eskütételi ceremóniáján. A Hamász közleménye szerint Hánijével „a teheráni rezidenciáján elkövetett, áruló, cionista rajtaütésben” végeztek. A Hamász politikai hivatalának helyettes vezetője, Musza Abu Marzuk kijelentette, hogy „Iszmáil Haníje meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad válasz nélkül”.

Az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz közel álló NurNews hírportál úgy értesült, hogy Háníjét egy háborús veteránok számára fenntartott, észak-teheráni „különleges rezidencián” szállásolták el, és az épületet rakétatalálat érte.

Elolvasom a cikket