Az ENSZ szerint megkínozták a palesztin foglyokat

MH/ MTI
2024. július 31. szerda. 20:02

A palesztinok közül többeket gázai ellenőrzőpontoknál vettek őrizetbe, amikor az izraeli hadsereg tavaly októberben megindított offenzívája elől próbáltak elmenekülni, másokat iskolákban vagy kórházakban kialakított óvóhelyekről hurcoltak el. Sok esetben bilincsbe verve, bekötött szemmel szállították el az embereket Izraelbe, ahol szigorúan őrzött katonai központokban helyezték el őket. Az elfogásukra az izraeli hatóságok nem adtak indokot, és nem engedték meg a foglyoknak azt sem, hogy ügyvéddel beszéljenek – olvasható a jelentésben, amelynek állításait elsősorban szabadon engedett foglyok és más áldozatok vagy szemtanúk elbeszélésére alapozták.

Az ENSZ információi szerint legkevesebb 53, Gázából elhurcolt palesztin fogva tartott vesztette életét izraeli őrizetben június 30-ig.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán a jelentést kísérő közleményében kiemelte: hivatala számos „elborzasztó, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan megsértő” esetről szerzett tudomást. Értesüléseik szerint az izraeli katonák egyebek mellett a vízbe fulladás érzetét keltő kínzást alkalmaztak, illetve több esetben kutyákat eresztettek a foglyokra.

Hónapok óta egyre több hír érkezik arról, hogy az izraeli börtönökben jogsértéseket követnek el. Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy vizsgálja a visszaélésekkel kapcsolatos állításokat, de konkrét esetekről nem akart nyilatkozni. Jelezték: azt tervezik, hogy bezárják a Negev-sivatagban lévő, Szadé Téman börtönt, amelyet mind az ENSZ-jelentésben, mind pedig palesztin jogvédő csoportok jelzéseiben a visszaélések színhelyeként jelöltek meg.

Elolvasom a cikket