Csehország tizenöt Leopard harckocsival gazdagodik

MH/ MTI
2024. július 31. szerda. 19:33

Az Ukrajnának nyújtott fegyverekért és hadianyagokért Csehország már korábban kapott a németektől 15 darab Leopard harckocsit. A szállítmány értéke 3,85 milliárd korona (61,6 milliárd forint) volt – írta korábban a prágai sajtó.

A második német adomány első része az év végén, a további harckocsik pedig 2026 elejéig érkeznek meg Csehországba. Ennek az adománynak az értékét a felek nem hozták nyilvánosságra.

Csehország egy tavaly júliusi miniszteri szintű megállapodás alapján további 77 darab Leopard harckocsit szeretne vásárolni Németországtól, mégpedig a legújabb 2A8 verzióból. Ezekért a német harckocsikért Csehország 52,1 milliárd koronát (833,6 milliárd forint) fog fizetni.

„Hadseregünk harckocsi-állományának korszerűsítése folytatódik. Az elavult régi harckocsik behelyettesítése újabb gépekkel fontos előrelépés” – jelentette ki Jana Cernochová cseh védelmi miniszter. A tárcavezető köszönetet mondott Berlinnek, amiért ily módon is elismerte, méltányolta Csehország Ukrajnának nyújtott segítségét.

Elolvasom a cikket