Egyre több katona szenved stressz okozta idegrendszeri megbetegedésekben

Az ukrán katonák körében egyre gyakoribbak a stresszel összefüggő idegrendszeri megbetegedések, amelyek 29 százaléka poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) jelent – közölte Okszana Szuhorukova, a védelmi minisztérium egészségügyi osztályának vezetője, számol be a kiszo.net.

Szuhorukova kifejtette, hogy a PTSD-s diagnózissal rendelkező katonák száma a jövőben várhatóan növekedni fog. A minisztérium aktívan dolgozik egy pszichológiai támogatási rendszer kialakításán az ukrán katonák számára.

A pszichológiai segítségnyújtás négy fő szakaszra oszlik: önsegítés vagy egyenrangúak közötti támogatás, krízisintervenciók, pszichológiai fejlődési pontok a frontvonaltól biztonságos távolságban, valamint hosszú távú pszichológiai támogatás. Különös figyelmet fordítanak a fogságból hazatérő katonák és családjaik támogatására.

„Kötelességünk támogatni a családokat a teljes folyamat során: az eltűnésről szóló értesítéstől kezdve a keresésen és a várakozáson át a szabadulásig” – hangsúlyozta Szuhorukova.

A védelmi minisztérium létrehozott egy pszichológiai ellátást biztosító osztályt, és kijelölte azokat az egységeket, amelyek a reintegrációs intézkedésekért felelősek.

Elolvasom a cikket