Elkerülhető a háború?

Izrael az elmúlt napokban légicsapások sorát mérte, ezúttal azonban nem Palesztina volt a célpont. Az izraeli hadsereg az IDF jelentései szerint sikeresen likvidálták a Hezbollah egyik magas rangú katonai tanácsadóját, aki a hadsereg információi szerint felelős volt a Golán-fennsík elleni támadás kiterveléséért.

Az izraeliek tájékoztatása szerint hírszerzői információk alapján adták ki a tűzparancsot, aminek következtében Libanon fővárosában, Bejrút déli részén egy lakóházat ért találat. A támadás tényét az izraeli kormány is megerősítette, Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter közösségi oldalán úgy fogalmazott: a Hezbollah átlépte a vörös vonalat.

A CNN, az izraeli kormányzatra rálátó források alapján azonban arról ír, hogy a kormányzat erős üzenetet akart küldeni, azonban továbbra is az eszkaláció elkerülésére törekszik.

Az elemzők szerint precíziós támadás történt, a háznak ugyanis az egyik oldala kapta a találatot, azonban a szemtanúk szerint a füstoszlop kilométerekről is látható volt. A libanoni kormány tájékoztatása alapján a csapásban legalább két ember meghalt és legalább 74-en megsebesültek. A romok eltakarítása jelenleg is folyamatban van.

Ismail Haníje halála lehet az utolsó csepp

Néhány órával a libanoni támadás után érkezett a hír, hogy Irán fővárosában, Teheránban életét veszítette Ismail Haníje, a Hamasz vezetője. A hírről a Hamasz és az iráni média is beszámolt, azonban Izrael mindeddig nem kommentálta.

Ugyan így tett a Fehér Ház is, akik szűkszavúan reagálva megerősítették, hogy látták a jelentést, azonban elzárkóztak a további kommentártól.

Ezzel szemben mind Recep Tayyip Erdoğan, török elnök, mind Peking, mind pedig Moszkva elítélte a támadást.

Peking szerepe különösen érdekes lehet a kérdés kapcsán, hiszen a két Palesztin szervezet a Hamasz és a Fatah épp a kínai fővárosban tárgyalt néhány hete. A kínai külügyminiszter Vang Ji társaságában pedig a két szervezet képviselője aláírta a nemzeti egység nyilatkozatát.

A hírek szerint pedig Ismail Haníje ugyan nem volt ott a pekingi tárgyaláson, azonban a túszcserék és a tűzszünet kapcsán minden forrás egyöntetűen az egyik legjelentősebb szereplőnek nevezte.

Irán természetesen nem maradt szótlan a merénylet kapcsán, az eszkaláció veszélyét pedig jól mutatja, hogy Ali Khamenei ajatollah bosszút esküdött a támadás miatt.

„Küldetésünknek tekintjük, hogy vért vegyünk a halott vendégünkért, akit saját házunkban öltek meg” – jelentette ki a legfőbb vezető.

Nem ez volt az első eset

Izrael már korábban sem tartózkodott a Gázai-övezeten kívül végrehajtott csapásoktól, hiszen néhány hónapja Szíriába hajtottak végre légicsapást a damaszkuszi iráni nagykövetség épülete ellen. Az Amerikai Egyesült Államok pedig nem igazán próbálta lefogni szövetségese kezét.

A források pedig egyöntetűen állítják, az amerikaiak tudtak a Bejrúti és a Teheráni támadásról is előzetesen.

Ez pedig jól mutatja, hogy miért csak Kína tudott eredményt felmutatni a béketárgyalások előremozdításában.

Az Amerikai Egyesült Államok ugyanis sosem tagadta, hogy a konfliktusban Izrael oldalán áll, ez pedig önmagába elég is ahhoz, hogy aláássa közvetítői legitimációját a régióba. Az már csak mellékes kérdés, hogy a régió országainak nem épp pozitív a tapasztalata az Egyesült Államokkal és béketeremtésével. Nem véletlen, hogy Kína igyekezett átvenni ezt a kezdeményezést és sikerült is eredményeket elérnie, amik azonban most semmisé válhatnak.

Az elkövetkezendő napok feltehetőleg feszült várakozással telnek majd, hiszen egyelőre senki nem szeretne találgatni, hogy a konfliktus kiterjed-e a két, más ország területén végrehajtott katonai akció hatására. Az pedig különösen hangsúlyos kérdés lehet a közelgő elnökválasztás fényében, hogy Amerika hogyan reagál majd, ha eszkalálódik a helyzet.

Elolvasom a cikket