Felfedezték az 1-es típusú diabétesz gyógyszerét

A Cardiffi Egyetem, a King’s College London, a Swansea Egyetem és a Calgary Egyetem kutatói megállapították, hogy a pikkelysömör kezelésére használt ustekinumab gyógyszer hatékony az 1-es típusú cukorbetegség korai szakaszának kezelésében gyermekek és serdülők esetében. A tanulmány eredményeit a Nature Medicine című folyóiratban tették közzé – írta a lenta.ru.

Az ustekinumab megőrzi a szervezet inzulintermelő képességét az 1-es típusú cukorbetegségben, ami a jövőben az inzulinmentes cukorbetegség kezelésének alapját képezheti. A gyógyszer az inzulinfüggő cukorbetegséget okozó specifikus immunsejtekre (Th17) hat, megerősítve az immunterápia szerepét az inzulintermelő sejtek pusztulásának megakadályozásában.

A klinikai vizsgálatban az ustekinumabot 72, 12 és 18 év közötti, újonnan diagnosztizált 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő serdülőn tesztelték. A gyógyszer hatékonyan csökkentette a vérben az immunsejtek egy apró, Th17.1 sejteknek nevezett csoportjának szintjét, amelyek fontos szerepet játszanak az inzulintermelő sejtek elpusztításában.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy 12 hónapos ustekinumab-használat után a C-peptid (a szervezet inzulintermelésének mérőszáma) szintje 49 százalékkal magasabb volt. Ez megerősíti a Th17-sejtek szerepét az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában, és bizonyítja az ustekinumab alkalmazásának előnyeit a betegség kezelésében.

Elolvasom a cikket