Férfiakat enged nőkkel bokszolni a NOB

Mint kiderült Carini 2021-es tokiói olimpiai debütálása után néhány nappal elveszítette az édesapját. Amikor pedig kiderült, hogy a párizsi világversenyre is kijutott, győzelmét az apjának ajánlotta fel.

Akkor úgy fogalmazott, „vérrel a szememben küzdöttem, mert mindenáron ezt a győzelmet akartam. Csak az apámért”.

Az olasz versenyző története most azért kapott nagyobb figyelmet, mert a csütörtöki megmérettése rendhagyónak ígérkezik: ugyanis kihívója egy magát nőként azonosító versenyző, akit az ökölvívó-világbajnokságon kizártak, mert a DNS-teszt egyértelműen XY kromoszómákat mutatott ki. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségtől (IBA) eltérő álláspontot képvisel, és két férfit enged a női bokszversenyen elindulni. Khelif mellett a tajvani Lin Yu-ting is a női mezőnyben indul, bár a DNS-tesztje alapján utóbbi olimpikon is férfi.

A Die Weltwoche arra is kitért, hogy az internetes kommentelők jelentős része azon a véleményen van, hogy Carininek és a többi női bokszolónak bojkottálnia kellene a versenyt.

„A nők álmait teszik szándékosan tönkre”

Schunke cikkében hangsúlyozta, hogy nemcsak a súlyos sérülések miatt annak most sokan felháborodva. „Itt arról van szó, hogy a nők álmait szándékosan tönkreteszik annak érdekében, hogy megerősítsék az egyes férfiak torz önképét. (…) Kívülről nézve lehet, hogy mosolyogni fogunk ezen a színházon, de a női sportolók számára sok minden forog kockán” – fogalmazott a svájci lap újságírója.

Elolvasom a cikket