Forró ősz nagy balhékkal

A politikai ínyencek már nagyon várják Karácsony Gergely és Magyar Péter napokban várható találkozóját. Magyar ugyanis kijelentette, hogy nincs nagy bizalma Karácsonnyal kapcsolatban. Őszintén megmondom, nekem meg még sok százezer budapestinek sincs, de az a fránya matek közbeszólt, és sajnos, néhány szavazattal többet lehetett a főpolgármester neve mellé írni.

Ez persze előrevetíti, hogy októbertől nagy balhék lehetnek a Fővárosi Közgyűlésben. Egyáltalán nem biztos, hogy nem feloszlatás lesz a vége, ami csak idő kérdése. De ne szaladjunk annyira előre.

Elég csak arra gondolni, hogy a TISZA Pártnak és a Fidesznek 10-10 mandátuma van, míg Gyurcsányéknak hét. Ehhez esetleg hozzájöhet a Kutyapárt három képviselője. Mellette ott van Vitézy az őt ajánló LMP három politikusával.

Nyilvánvaló, hogy ebből a politikai megoszlásból akkor is konfliktusgazdag városigazgatás lesz, ha Magyar Péter egyetértene Karácsony Gergellyel. De nem ért egyet, ami egyáltalán nem csodálni való, hiszen közgyűlési felhatalmazás nélkül adott 200 millió forint jutalmat a fővárosi cégek vezetőinek. A főpolgármester erre azt mondta: „amióta Magyar kilépett a politikai porondra, nem kerestük egymást, aminek az az oka, hogy külön pályán mozgunk”.

Ez a magyarázat meglehetősen bizarr. KariGerinek tudomásul kellett volna venni, hogy a választási eredmények lezárultával megszűnt az a kényelmes többsége, amellyel gond nélkül végre lehetett hajtani Gyurcsány Ferenc akaratát egy ilyen hatalmas jutalmazási aktus esetében is. Olyan nincs, hogy nem keresik egymást, ha csak nem az volt a cél, hogy ezt a hatalmas összeget még azelőtt utalják át a cégek vezetőinek, mielőtt bárkinek joga lenne megakadályozni az ügyletet. Ez ugye sunyi, karácsonyos megoldás, aminek az van a mélyén, hogy neki soha semmi nem volt megfelelő, ami nem úgy történt, ahogy ő akarta.

Tudjuk, a jutalmaknak része volt az is, hogy a BKK vezérigazgatója is 11 milliót kapott, miközben a járatritkítás kapcsán úgy „vigasztalta” a budapesti utazókat, hogy a pulykákat sem kérdezik meg Hálaadás napja előtt, hogy levágják-e őket, vagy sem. Ez a mérhetetlenül gusztustalan, arrogáns megnyilvánulás, még ha bocsánatot is kért utána Walter, sőt felajánlotta lemondását is, megbocsáthatatlan. Így nem lehet egy szolgáltatónak beszélni az utasokkal, főleg nem gondolkodni.

De éppen itt lehet a kutya elásva, itt lehet keresni a későbbi konfliktusok forrását. Walter Katalin ugyanis Gyurcsány miniszterelnöksége idején is közel dolgozott Ferenchez, ami azt is jelentheti, hogy most éppen ő az, aki nem engedte meg Karácsony Gergelynek, hogy elfogadja lemondását. Most tehát olyan vezetője van a közlekedési cégnek, aki úgy gondolkodik a cége által kiszolgálni hivatott utasokról, mint a hálaadási pulykákról. Mi több, ezt az embert Karácsony még útjára sem bocsáthatja, mert Ferenc egy mozdulattal behúzhatja a féket.

A Hírklikkben megjelent egy beszélgetés Farkas Eszter politológussal, a Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársával, amelyben elhangzik, hogy Karácsony ezekkel a jutalmakkal akarta megköszönni vezető munkatársainak az elmúlt nehéz öt esztendő minden erőfeszítését. Ha nehezen is, ha akadozva is, de a kormány minden gáncsa ellenére működött Budapest.

Ez magyarul annyit jelent, hogy a Városháza valóban a baloldal kifizetőhelye, és biztosra lehet venni, hogy ekkora jutalmat az érintettek belátható időn belül nem fognak kapni, miközben többségüknek a fizetése is veri az egy-kétmilliót. Az ennek fejében nyújtott teljesítményük pedig szorosan illeszkedik Karácsony produkciójának alacsony, minősíthetetlen színvonalához. Önmagában ezért is csodálni való, hogy Karácsonyt újraválasztották a budapestiek, ahelyett, hogy több tízezres fölénnyel Vitézyt ültették volna pozícióba.

Öröm továbbá, Hogy Magyar Péter Tüttő Katával és Kiss Ambrussal sem szimpatizál, akik az MSZP-t és a DK-t képviselik a főpolgármester-helyettesi karban, rajtuk keresztül érvényesül elsősorban a pártok politikai akarata.

Ezzel nem lehet vitatkozni.

Hogy a valóságban milyen lesz a városházi politika az új felállásban, az nemsokára kiderül. Egy biztos, forró őszre, nagy balhéra lehet számítani a Városházán.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket