Kilenc élelmiszer, ami garantálja a fogyást

Ha a megfelelő tápanyagokkal szeretné ellátni a szervezetét azért, hogy egészséges legyen, az alakja pedig az elvárása szerint formálódjon, akkor elengedhetetlen, hogy a konyhában ezzel összhangban álló élelmiszerek gyülekezzenek. Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebb betartani egy-egy korlátozást, ha nincs, ami kísértésbe ejtse. Ezért már vásárláskor legyen észnél, és gondolja át, mit tesz a kosarába.

Zöldsaláta

Remek módja a zöldségbevitelünk növelésének, ha a főétkezésekhez elfogyasztunk egy-egy adag salátát. A benne lévő rost eltelít, növeli a jóllakottságérzetünket, így kevesebb kalóriát viszünk be. A zöldsaláta ráadásul tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Ha magában fogyasztva nem kedveljük igazán, feldobhatjuk vele a reggeli turmixot is.

Extraszűz olívaolaj

Az olívaolaj az egyik legegészségesebb zsiradék. Bármivel jól párosítható, süthetünk-főzhetünk vele, de salátaöntetnek is kiváló. A benne lévő jó zsírok segítenek kordában tartani a koleszterinszintet, így hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Ráadásul számos vitamin és ásványi anyag felszívódását elősegíti.

Görög joghurt

Bár manapság divatos mindenből a zsírszegény alternatívát választani, nem biztos, hogy jó ötlet is. A zsírmentes joghurt valóban kevesebb kalóriát tartalmaz, ám korántsem látja el a szervezetet a szükséges tápanyagokkal. A magasabb zsírtartalmú görög joghurt ezzel szemben sokáig eltelít, így segít elkerülni a napközbeni nassolást. Emellett magas fehérjetartalmával és probiotikus hatásával táplálja a szervezetet.

Arra viszont figyeljünk, hogy ne ízesített változatot vegyünk. A natúr joghurtot mi is feldobhatjuk mézzel, friss gyümölcsökkel, sőt, nyárra hűsítő desszert is készülhet belőle.

Igazi jolly joker alapanyag a zappehely. Az egyik legtáplálóbb reggeli, a zabkása alapanyaga, de használhatjuk panírozáshoz, sűrítéshez, sőt, palacsinta is készülhet belőle. A zab tele van oldható rosttal, ami elősegíti a teltségérzetet, és segít csökkenteni a koleszterinszintet. A sokféleképpen variálható zab ráadásul megfizethető áron szerezhető be, és sokáig eláll.

Ha eddig nem szerepelt az étrendjében, itt az ideje beépíteni a chiamagot a mindennapokba. A rostban és ómega-3 zsírsavakban gazdag apró magvacskák fogyaszthatók zabkásában, tehetjük őket turmixba, vagy készíthetünk belőle chiapudingot is.

A tojás igazi szuperélelmiszer. A fehérje remek proteinforrás, a sárgája pedig kiváló zsír- és mikrotápanyag-forrás, bőségesen tartalmaz például biotint és D-vitamint. A zabhoz hasonlóan remek napindító, és sokféleképpen variálható. Cottage cheese-zel kombinálva fehérjedús diétás tojáskrémet készíthetünk belőle.

Az olajos magvak tökéletes nassolnivalók, hiszen tele vannak egészséges zsírokkal, rostokkal és fehérjékkel, amelyek segíthetnek jóllakottnak érezni magunkat az étkezések között. A diófélék napi fogyasztása ráadásul segíthet megelőzni az elhízást.

Szintén remek nassolnivaló a popcorn, ha valami sósat szeretnénk ropogtatni, érdemes ezt választani. A hagyományos csipszekhez képest ugyanis jóval kevesebb kalória van benne, rosttartalma miatt ráadásul nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, és hosszabban eltelít.

Szénsavas ásványvíz

A szóda vagy szénsavas ásványvíz remek alternatívája a cukros üdítőknek, ha valamilyen szénsavas italra vágyunk. Egy kevés citromlével ízesítve kitűnően hidratálja a szervezetet, miközben eltelít. Arra viszont figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert a sok szénsav puffadást is okozhat.

Elolvasom a cikket