Lukasenko kegyelmet adott a halálra ítélt német terroristának, akit az ukránok szerveztek be

Sajtóértesülések szerint egy minszki bíróság a büntető törvénykönyv hat cikkelye alapján bűnösnek találta a 29 éves Kriegert. Állítólag tavaly ősszel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) utasítására utazott az országba, azzal a céllal, hogy terrortámadást hajtson végre egy vasútvonal ellen.

„Krieger bűnössége a terhére rótt bűncselekmények elkövetésében teljes mértékben megállapítást nyert” – idézték újságírók Alekszandr Gribet, a KGB nyomozó osztályának helyettes vezetőjét, aki az ügyben nyomozott, miután kedden találkozott Lukasenkóval.

A német állampolgárt állítólag „zsoldos tevékenység”, „ügynöki tevékenység”, „egy terrorcselekmény”, „szélsőséges formáció létrehozása”, „jármű vagy kommunikációs vonalak szándékos megrongálása”, valamint „lőfegyverekkel, lőszerekkel és robbanóanyagokkal kapcsolatos illegális cselekmények” miatt találták bűnösnek.

A Belarusz-1 állami televíziónak adott interjújában Krieger elmondta, hogy az SZBU utasította őt, hogy fényképezzen le katonai helyszíneket Belaruszban, és helyezzen el robbanóanyagot egy Minszk melletti vonatvonalon. A robbanószerkezetek felrobbantak, de állítólag nem történt sérülés. A robbanás után Krieger az azerbajdzsáni Bakuba akart repülni, de a belorusz különleges szolgálatok feltartóztatták.

A német azt mondta, hogy megbánta tettét, és reméli, hogy Lukasenko kegyelmet ad neki. Krieger állítólag nem fellebbezett azonnal az ítélet ellen. Július 30-án hivatalos kegyelmet kért a belorusz elnöktől.

„Az államfő az összes körülményt figyelembe véve döntött [Krieger] kegyelemben részesítéséről” – írta a BelTA.

Krieger LinkedIn-profiljára hivatkozó médiajelentések szerint korábban a Német Vöröskereszt egészségügyi dolgozójaként és az Egyesült Államok berlini nagykövetségének biztonsági tisztjeként dolgozott.

Elolvasom a cikket