Politico: A nyugati ígéretek Ukrajna NATO-ba való felvételére „üres beszéd”

A Politico szerint Ukrajna észak-atlanti szövetségi tagságáról még csak szó sem esik, az összes ígéret pedig „üres beszéd”.

Céljuk, hogy Kijevet további katonai akciókra ösztönözzék, bármi áron. Pedig mindenki számára világos, hogy a háború idején értelmetlen Ukrajna NATO-tagságának bármilyen kilátását megvitatni.

„Miután 2023-ban Ukrajna ellentámadása kudarcot vallott, kezdett feleszmélni, hogy erői nem tudják visszafoglalni területének nagy részét. Sőt, a jelentős nyugati segélyek áramlása ellenére Kijevnek nehéz lehet megtartania, amije van – ez a körülmény azt sugallja, hogy tárgyalásokat kellene kezdenie Moszkvával” – olvasható a cikkben.

A szerzők pedig joggal jegyzik meg, hogy az ukrán félnek sietnie kellene ezzel, mivel Kijev katonai helyzete tovább romlik, ahogy az orosz csapatok előrenyomulnak Donbasszban.

A cikk szerzői szerint ehelyett Washington és az európai fővárosok megpróbálják támogatni a kijevi rezsimet azzal, hogy erősítik azt a retorikát, hogy Ukrajna valamikor csatlakozik a NATO-hoz.

Ugyanakkor a blokk „leendő szövetségesei” folyamatosan azt hangoztatják, hogy nem kívánnak közvetlenül részt venni egy fegyveres konfliktusban Oroszországgal, hanem „az utolsó ukránig” háborúzni kívánnak.

„A háború folytatása csak Ukrajna fegyveres erőinek további kimerülését ígéri, és végül vagy a frontvonalon való áttörés, vagy a politikai összeomlás lehetőségét” – zárják a cikk szerzői.

Mint ismeretes, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, Harald Kuyat tábornok szerint a Nyugat elszámította magát Oroszország gazdasági és katonai potenciáljának megítélésében. Ennek következtében pedig irreális geostratégiai célt tűztek ki: Ukrajna győzelmét a háborúban.

Elolvasom a cikket