Rejtélyes csontvázat találtak

Tavaly régészek egy 2.200 éves, lenyűgöző falfestményekkel dekorált sírt fedeztek fel Itáliában. A falfestmények közt van a háromfejű pokolfajzat, Cerberus, és ichtyocentaurusok (tengeri kentaurok, amelyeknek emberi fejük és törzsük van, az első lábaik lólábak, és halfarkuk van). A két ichtyocentaur Aphros és Bythos lehet, egy mitológiai tengeristen pár, akik a tengeri hab és az óceáni mélység megszemélyesítői. A tengeristeneket gyakran homárkarom-koronával ábrázolták, de a sír falán egymás felé nyúlnak, hogy egy nagy pajzsot (clipeus) tartsanak. Két szárnyas Ámorszerű baba zárja a jelenetet.

Nápoly közelében infrastruktúrával kapcsolatos munkálatok számára végzett ásatások során fedezték fel a régészek a tökéletes állapotban lévő hipogeumot – egy nagy sír több ember temetésére szolgáló kamrákkal, vagy fülkékkel –, amelynek bejáratát csempék fedik. A sírban számos freskó díszíti a falakat. A sírban van egy oltár is, amelyen a családtagok ajándékokat hagyhattak a halott számára, valamint magát a temetési ágyat, amelyen az elhunyt nyugszik.

A régészek most jobban megvizsgálták sírt – Cerberus sírját – Giuglianóban, amely egy római időkből való ókori nekropolisz közelében van. Az ásatások során felfedeztek egy lepelbe burkolt csontvázat, amelyet különböző sírportékákkal vettek körbe, köztük kenőcsös tégelyek és egy vakaró, amely római személyes higiéniás eszköz volt, ezzel kaparták le a koszt, a verejtéket és az olajat mielőtt megfürödtek.

A kitűnő állapotban lévő elhunyt a hátára fekve volt eltemetve. Úgy tűnik, hogy a temetési kamra különleges éghajlati körülménye mineralizálta a leplet.

A sírból származó ókori pollenminták azt mutatják, hogy az elhunytat vermutot és Chenopodiumot (egy lágyszárú, virágzó növénynemzetség, más néven libatop) tartalmazó krémmel kezelték.

Elolvasom a cikket