Szinte az összes ukrán férfi tudományos fokozatot szerezne, csak ne kelljen harcolni

A statisztikák szerint 2022-től kezdve az addig átlagosan évente hét-nyolcezer főre tehető doktori hallgatói létszám hirtelen megugrott. Akkor még a hadköteles korú férfi jelentkezők száma nem haladta meg a 33 százalékot. A háború első évében azonban több mint 15 ezer jelentkezőt regisztráltak, ebből csaknem 10 ezer volt a 25 év feletti férfi, közülük hétezren pedig 30 felettiek – tájékoztatott a mandiner.

Idén az egységes felvételi vizsgákra több mint 246 ezer személy jelentkezett, 79 százalékuk férfi. Doktori képzésre 91 561 ember pályázott, amit a minisztérium „minden idők rekordjának” nevezett. A többség a doktori képzést „használta” a katonai szolgálat elkerülésére. Erre reagálva az oktatási minisztérium az idén bevezette, hogy esti vagy levelező képzésre csakis önköltségen lehet jelentkezni, amely nem jogosít fel a katonai szolgálat alóli felmentésre.

Annak érdekében viszont, hogy ne vegyék el a „valódi”, motivált jelentkezők kedvét és lehetőségét a felvételire, az állami ösztöndíjas helyek számát jelentősen, 3200-ról 7000-re növelték. A jelentkezőnek kötelező egységes felvételi vizsgát is letenni, amelynek ponthatárát szintén felemelték, ez biztosítja, hogy csak a legmotiváltabb és legtehetségesebb jelentkezők kapjanak helyet.

Az új rendelet szerint csak a doktori képzésben nappali tagozaton és állami ösztöndíjasként részt vevők kapnak felmentést. Tudni érdemes, hogy Európa talán legkorruptabb országában ez a módosítás is csak a szegényebb, háborútól ódzkodó réteget sújtja majd.

Elolvasom a cikket