Veszélyes lehet a túlzott kukorica fogyasztás

A zöldség teljes formájának – amely gabonának is számít – elfogyasztása egy nyári grillen, pattogatott kukoricaként vagy kukoricalisztként vitathatatlan egészségügyi előnyökkel jár, például csökkenti a rák, a stroke és a szívbetegség kockázatát. A legtöbben azonban kevesebb teljes értékű, és sokkal több feldolgozott kukoricát fogyasztanak kukoricaolaj, kukoricakeményítő, kukoricaliszt és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup formájában – ami hozzájárulhat olyan káros egészségügyi következményekhez, mint a magas vérnyomás és a magas vércukorszint, valamint a megnövekedett vércukorszint. az elhízás, a zsírmájbetegség, a vastagbélrák és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata .

„A kukoricával kapcsolatban a fő aggodalmunk a felhasználás módja kell, hogy legyen, mert a kukorica egy olyan rosszul működő élelmiszerrendszer középpontjában áll, amely táplálja a klímaváltozást és aláássa az emberi egészséget” – mondja Walter Willett, a Harvard TH Chan School epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora. közegészségügy.

Neha Pathak, a Missouri állambeli American College of Lifestyle Medicine elnöke, valamint a WebMD orvosa és szerkesztője egyetért ezzel. „A kukorica a különféle feldolgozott élelmiszerek és állati takarmányok alapvető összetevőjeként hatalmas hatással volt az Egyesült Államokban és szerte a világon az emberek étrendjére” – mondja. „A kukorica támogatása jelentősen befolyásolta az amerikai és a globális élelmiszer-rendszereket, elősegítve a magasan feldolgozott élelmiszereket és állati zsírokat”.

Valójában a legtöbben nem tudják, hogy a kukoricaszármazékokat számtalan élelmiszerforrásban fogyasztjuk, például salátaöntetben, kekszben és kenyérben, cicacukorban, bébiételekben, rágógumikban, fánkban, kenhető sajtokban, fagylaltban, tortillában, kekszben, cukorkákban, feldolgozott húsban, majonézben, mogyoróvajban, palacsintakeverékben, levesben, chipsben, reggeli gabonapelyhekben, fagyasztott tenger gyümölcseiben, szirupban, mályvacukorban, gyümölcskonzervben és a legtöbb üdítőben.

A feldolgozott kukorica káros az Ön számára?

Ez a legnyilvánvalóbban a kukorica melléktermékeiben mutatkozik meg, amelyekről kimutatták, hogy negatív egészségügyi következményekkel járnak.

„A kukoricával kapcsolatos fő probléma az, hogy általában nagymértékben gyulladást okozó és anyagcsere szempontjából nem biztonságos anyagokká dolgozzák fel” – mondja Neil Iyengar, onkológus, aki a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Centerben tanulmányozza az étrend, az anyagcsere és a rák közötti kapcsolatot. Város. Példaként említi a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, amely „metabolikus szabályozási zavarok és gyulladások révén elősegítheti a rák növekedését”.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup az elhízás, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható – mondja Jill Weisenberger, a virginiai székhelyű regisztrált dietetikus és a „Prediabetes: A Complete Guide” című könyv szerzője. Hozzáteszi, hogy egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup még jobban növeli a gyulladás markereit, mint az asztali cukor. Ez az egyik oka annak, hogy a túlzott fogyasztás zsírmájbetegséghez is vezethet, mondja Pathak.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup felelős azért is, hogy az emberek több hozzáadott cukrot fogyasztanak, mint az egészséges. Egy átlagos amerikai 17teáskanál hozzáadott cukrot fogyaszt naponta – ez jóval több, mint az American Heart Association által a férfiaknak ajánlott napi kilenc teáskanál vagy a nők számára napi hat teáskanál.

„A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a hozzáadott cukraink körülbelül 40 százalékát teszi ki, így az élelmiszerek kerülése a hozzáadott cukorbevitel természetes csökkentésének egyik módja” – mondja Alexis Supan, az ohiói Cleveland Clinic regisztrált dietetikusa és táplálkozási szakértője.

Ez kritikus, mert a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a hozzáadott cukor bevitelének 5 százalékos növekedése is 6 százalékkal nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségek és 10 százalékkal a szélütés kockázatával.

Míg a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup valószínűleg a legkárosabb kukoricaszármazék, más melléktermékek is aggasztóak.

A kukoricakeményítőt és a kukoricalisztet például úgy finomítják, hogy a kulcsfontosságú tápanyagokat eltávolítsák, és mindegyik gyorsan emésztődik, ami a glükóz véráramba való beáramlásához vezet. Ez az oka annak, hogy a kukoricakeményítő glikémiás indexe – egy olyan skála, amely azt méri, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet – még az étkezési cukornál is magasabb, mint az étkezési cukoré, amelynek glikémiás indexe 65.

„A teljes kukorica glikémiás indexe 52, de a kukoricakeményítő óriási 97” – mondja Dariush Mozaffarian, kardiológus, a Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi és Politikai Iskolájának Food is Medicine Institute igazgatója.

Hozzáteszi, hogy a krónikus betegségek kialakulásának kockázata mellett „a kukoricakeményítőből készült ételek gyors és teljes emésztése éhséget és boldogtalanságot okoz, ami negatív anyagcsere- és gyulladásos következményekkel jár.”

Elolvasom a cikket