500 millió éves lárvafosszíliát találtak

Még az agya is megmaradt annak a félmillió évvel ezelőtt élt, mikroszkopikus, féregszerű állatnak, amit kutatók fedeztek fel Kína Yunnan provinciájában.

Az állat a fejlődésének korai stádiumában, lárvaállapotban pusztult el, és egy új, a Youti yuanshi fajhoz tartozik. A Youti yuanshi a kambrium periódus idején a tengereket lakta, és elősegítette a ma élő ízeltlábúak, mint a rovarok, pókok, és rákok kialakulását.

Annak ellenére, hogy a fosszília körülbelül egy homokszem méretű, kivételesen jó állapotban van, soha nem látott részleteket mutat, ami segít megmagyarázni, hogy az ízeltlábúak komplex agya hogyan fejlődött.

A fosszíliát egy kutatócsapat Kína Yunnan provinciájában, a Yu’anshan sziklaformációból nyerte ki. Röntgensugárral vizsgálták és 3D-s virtuális képet hoztak létre belső struktúráiról. A képek egy agyat és primitív keringési rendszert mutattak, köztük idegmaradványokat, ami a lárva egyszerű lábait és szemeit látta el. Bár a kutatók nem tudják, hogyan lett ilyen kivételes fosszília az állat, bizonyos ponton a halála után lágy szöveteit foszfát váltotta fel, és konzerválódott a sziklában.

A kivételes konzerváció lehetővé tette a kutatóknak, hogy többet lássanak egy korai ízeltlábú anatómiájából. Például annak jeleit, hogy az ízeltlábúak agya kifinomultabbá vált a Youti yuanshi idején.A lárvának ősi agyi régiója van, ami egy specializáltabb ízeltlábúfejjé vált csáppal és különböző más függelékkel. Ezek a specializált fejek azt jelentik, hogy az állat különböző életmódokat tudott adoptálni, például kifinomult ragadozókká váltak.

Elolvasom a cikket