A brit kormányfő hatékonyabb fellépést ígért az erőszakos tüntetőkkel szemben

MH/ MTI
2024. augusztus 1. csütörtök. 20:43

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „ami a szélsőjobbot illeti, összehangolt, szándékos akcióról volt szó. Nem erőszakossá vált tüntetések voltak ezek, hanem olyan emberek verődtek össze, akik eleve elszántan erőszakhoz akartak folyamodni” – jelentette ki.

Az északnyugat-angliai Southportban hétfőn három kislányt halálra késelt és többeket megsebesített egy 17 éves fiú. Az eset hatására kedden zavargások törtek ki a városban, a rendőrség tájékoztatása szerint „huligánok és garázdák” köveket és üvegeket dobáltak, és számos rendőrt megsebesítettek. Szerdán Londonban is több helyen rendbontás történt, ami miatt mintegy száz embert őrizetbe vettek. Hartlepoolban és Manchesterben is voltak zavargások.

Starmer bejelentette: gondoskodnak arról, hogy a rendőri egységek könnyebben tudjanak mozogni a közösségek között, és hatékonyabban osszák meg egymással a hírszerzési értesüléseket. Továbbá felhatalmazzák a rendőrséget arra, hogy arcfelismerő technológiával és más eszközökkel vegyék elejét az olyan erőszakos incidenseknek, amilyenek az előző napokban történtek.

A brit kormányfő a közösségimédia-vállalatokhoz szólva kiemelte: az erőszakos zavargásokat egyértelműen az online térben gerjesztették, és ez is bűncselekménynek minősül.

A közösségi oldalakon kezdetben – tévesen – az a hír terjedt el, hogy a hétfői késelés elkövetője radikális iszlamista bevándorló. Később kiderült, hogy egy ruandai származású, de már Cardiffban született fiatal követte el a támadást. Több demonstráló angol zászlóba burkolózva vonult az utcákon, és „Elég volt!”, illetve „Állítsátok meg a csónakokat!” feliratú plakátokat emelt a magasba, utalva arra, hogy az illegális bevándorlók általában csónakon érkeznek az országba.

Hétfőn 6 és 9 év közötti kislányokat késeltek halálra egy táncrendezvényen. A támadásban további nyolc gyerek és a védelmükre kelő két felnőtt megsebesült, többek állapota válságos. Az elkövetőt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték.

Elolvasom a cikket