A Nemzeti Filmintézet több alkotás gyártását is támogatja

MH/MTI
2024. augusztus 1. csütörtök. 17:30

Az NFI döntőbizottsága két elsőfilmre, egy dokumentumfilmre és egy sorozat folytatására, valamint három animációs alkotás gyártására szavazott meg támogatást – közölték.

Az Inkubátor Program támogatásával, 40 millió forintból készülhet el Ducki Witek első egész estés televíziós dokumentumfilmje Kiszáradás címmel. A film azt a küzdelmet jeleníti meg, ami a vidéki gazdaságokban folyik azért, hogy a városi emberek élelmiszerhez juthassanak. A dokumentumfilm főhőse egy Alföldön élő fiú, aki a globális felmelegedés árnyékában próbálja apja halála után rendbe tenni a gazdaságot, ez azonban rengeteg nehézséggel jár – írják.

Ellentétes alapállás címmel szintén az Inkubátor Program támogatásával készül Füzes Dániel első játékfilmje, egy testvérdráma, amelyben a testvérétől gyerekkorában elszakított, sikerért mindent feláldozó huszonéves ketrecharcos fiú kénytelen szembenézni a múltjával, amikor a ringben találkozik tíz éve nem látott, süketnéma öccsével. Az Ellentétes alapállás 135 millió gyártási támogatást kapott.

Magyar Zoltán néprajzkutató Darmo István idős pásztorról készíthet dokumentumfilmet az NFI 4,9 millió forintos támogatásával Az utolsó gömöri tudós pásztor címmel. A rendező a Darmo István által elmesélt mondákat, anekdotákat, meséket, igaz történeteket és néphiedelmeket könyvben korábban már feldolgozta.

Támogatást kapott A magyar űrhajós sorozat második évada Novák András Árpád rendezésében. Az új évad elkíséri a kiválasztott magyar űrhajóst történelmi jelentőségű útján. A HUNOR nemzeti kutatóűrhajós-program célja, hogy magyar űrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra. Kapu Tibort 247 jelentkezőből választották ki, hogy Farkas Bertalan után magyarként ő utazhasson másodikként a világűrbe. A stáb ellátogat az űrutazás legfontosabb kiképzőlétesítményeibe, „meglesi” az űrhajósokat felkészülés közben a NASA houstoni bázisán és az Axiom Space központjában. Az új évad mintegy 25 millió forint támogatást kapott.

A 2021-es Dargay Attila-díjjal kitüntetett ifjú tehetség, Darabos Éva animációs rendező Vidámpark címmel készíti új rövidfilmjét az NFI mintegy 46 millió forintos támogatásával. A történetben egy fiatal nő egy szürreális vidámparkban találja magát, fájó bölcsességfogával együtt.

Folytatódik a népszerű Cipelő cicák sorozat. Bárdos Csaba animációs rendező irányításával 13 új epizód készülhet, a projektet az NFI 227,5 millió forinttal támogatja.

Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc legutóbbi filmalkotását követően mintegy hat évvel új rövidfilmet készít, amelyre 112 millió forintos gyártási támogatást szavazott meg az NFI. A Privát szféra címmel készülő alkotása mottójául Benjamin Franklin idézetét választotta a rendező. Miszerint „Aki feladja a szabadságát a biztonság érdekében, az nem érdemli meg sem a szabadságot, sem a biztonságot” – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket