A tudósok azonosították a rák ellen védő élelmiszereket

A Patandzsali Egyetem (India) tudósai megállapították, hogy a zsíros halak, a kurkuma, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek, a zöld tea és a keresztesvirágú zöldségek gazdagok rákellenes tulajdonságokkal rendelkező jótékony anyagokban – számol be a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

A tanulmány eredményeit a Cancer Screening and Prevention (CSaP) című folyóiratban tették közzé.

A tudósok munkája tudományos áttekintés – a rákmegelőzési és kezelési stratégiák részeként a megfelelő táplálkozás előnyeiről szóló korábbi tanulmányok eredményeire épül. Az indiai kutatók arra összpontosítottak, hogy megtalálják azokat a konkrét tápanyagokat, amelyek csökkentik a rák kockázatát.

Az áttekintés eredményei azt mutatták, hogy több élelmiszercsoport kifejezett rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A gyümölcsök, a zöldségek, a bab, a lencse és a zöld tea magas vitamin- és ásványianyag-, valamint antioxidáns-tartalmúak – olyan növényi vegyületek, amelyek megvédik a szervezet sejtjeit a károsodástól. A teljes kiőrlésű gabonafélék (barna rizs, zab, teljes kiőrlésű kenyér) rostban gazdagok, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok kiürítésében a szervezetből, és a vércukorszint szabályozásában.

Az olajos halak (lazac, makréla, szardínia) ugyanilyen fontosak az egészség szempontjából, és magas az omega-3 zsírsavtartalmuk, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és megakadályozzák a daganatok növekedését. A keresztesvirágú zöldségek (brokkoli, karfiol és kelbimbó) szulforafánt tartalmaznak, amely szintén képes elpusztítani a rákos sejteket. Egyes fűszerek, például a kurkuma, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságaiknak köszönhetően megelőzhetik a rák kialakulását.

A kutatók hozzátették, hogy vannak olyan ételkategóriák, amelyek rákkeltő hatásúak. Ezek közé tartoznak a vörös és feldolgozott húsok, az alkohol, a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek, a transzzsírok és a magas hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek.

Elolvasom a cikket