Az immunológus megnevezi az öregedést felgyorsító élelmiszereket

Egyes termékek, mint például a glutén, a transzzsírok, a fruktóz, növelhetik a súlyos betegségek kockázatát és kiválthatják a szervezet gyorsított öregedését – mondta a RIA Novosztyinak Andrej Martyusev-Poklad immunológus, az orvostudományok kandidátusa – írja a Sports.kz.

„Vannak olyan termékek, amelyek garantáltan kiváltják a szervezet gyorsított öregedését, ami krónikus gyulladásban nyilvánulhat meg. Ezek közé tartoznak a gyorséttermi ételekben található anyagok, a könnyen emészthető szénhidrátok, köztük a fruktóz és a keményítő, a transzzsírok, a finomított növényi olajok, különösen az újrahevítettek, és a glutén” – magyarázta Martyusev-Poklad.
Megjegyezte, hogy a fenti termékek a felgyorsult öregedés valamennyi ismert mechanizmusát kiváltják: krónikus stressz, krónikus gyulladás, inzulinrezisztencia és a sejtszintű energiatermelés károsodása (mitokondriális diszfunkció).

„Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ugyanaz a mechanizmus különböző embereknél különbözőképpen jelentkezhet. Például a krónikus gyulladás az egyik embernél szív- és érrendszeri betegségként, egy másiknál autoimmun betegségként, egy harmadiknál rosszindulatú daganatként, egy negyediknél pedig neurodegeneratív betegségként, például Parkinson-kórként és Alzheimer-kórként jelentkezhet” – mondta a szakértő.

„Ezért, ha el akarjuk kerülni a súlyos krónikus betegségeket, mindenekelőtt mondjunk le a gyorsételekről és a finomított – valójában mesterséges – termékekről a teljes értékű állati és növényi termékek javára” – zárta Martyusev-Poklad.

Elolvasom a cikket