Besokallt a doppingszövetség

BNM
2024. augusztus 1. csütörtök. 12:03

Habár az orosz sportolók nem indulhattak a párizsi olimpián, némi geopolitikai feszültség így is kiütközik, ez pedig a Kína és az Amerikai Egyesült Államok között fennálló feszültség, ami már a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkáját is rombolja.

A botrány azután robbant ki, miután a WADA az amerikai szövetség állítása szerint nem vizsgált ki megfelelően, egy kínai top úszót ért doppingvádat. Ezzel szemben a kínai fél sérelmezte, hogy sportolóik már így is kétszer olyan gyakran tesztelik mint más nemzetek képviselőit.

A dopingellenes ügynökség ennek kapcsán óriási nyomással nézett szembe, ugyanis amerikai oldalról folyamatos támadás érte őket a kínai sportolók ügye miatt, sőt, egyenesen odáig ment az amerikai szövetség, hogy dopping eredmények eltusolásával vádolta meg a nemzetközi ügynökséget.

A WADA azonban megelégelte a dolgot és közleményükben úgy fogalmazatak: a szövetség egy olyan geopolitikai konfliktus közepén találta magát, amelyben nem kívának részt venni, valamint jelezték, jogi lépéseket fognak tenni az amerikai vádak miatt.

„Amikor amerikai szenátorok és a kongresszus tagjai bonyolódnak olyan bonyolult témák megvitatásába, mint a dopping, azon a ponton az ügy megszűnik tudományos és jogi kérdésnek lenni és politikai kérdéssé válik”– foglalata össze a WADA álláspontját James Fitzgerald, a szervezet sajtóosztályának a vezetője.

A vádakon túl az amerikai törvényhozás még kedden előterjesztett egy tervezetet, amely lehetővé tenné a Fehér Ház számára, hogy visszavágják az ügynökség támogatását.

Az amerikai vádak szerint a WADA több olyan kínai sportolót is engedett versenyezni, akinek szervezetében dopping szereket mutattak ki, azonban az ügynökség állásfoglalása szerint ezek olyan szerek voltak, amik szennyezett étellel is az atléták szervezetébe kerülhettek.

Az eltusolás vádja már csak azért sem állja meg a helyét, mert január óta a 31 tagú kínai úszó csapatot 21 alkalommal tesztelték. Ez idő alatt az ausztrál csapatot négyszer, az amerikai csapatot pedig hatszor tesztelték csupán.

A kínai közvélemény egy része ennek alapján pedig joggal gondolja, hogy más célja nincs a megszaporodott dopping vizsgálatoknak, mint kizökkenteni a kínai atlétákat – mondta el a Global Timesnak Shen Yi, a Fudan Egyetem professzora, aki emellett megjegyezte: ez a szemlélet szégyenteljes az olimpia eszmeiségére nézve.

Elolvasom a cikket