Csehország gázlopással gyanúsítja Németországot

A Bloomberg szerint Josef Sikela cseh ipari miniszter ezt a német kormánynak és az Európai Bizottságnak küldött levelében írta.

Megjegyezte, hogy a német Gascade Gastransport vállalat október 1-jétől jelentősen csökkenti a cseh határon lévő gázfogadó pont kibocsátási kapacitását, 69 GWh-ról 14,5 GWh-ra – írja az Oil & Capital.

A német fél ezt a teljes gáztranzit mennyiségének csökkenésével magyarázza, amelyet az Oroszországból érkező szállítások megszűnése okoz. Ugyanakkor az idei év első hat hónapjában 24 százalékkal nőtt az Európába irányuló orosz gázexport, az Azerbajdzsánból és Norvégiából érkező szállítások is emelkedtek.

Jelenleg az európai UGS-létesítmények több mint 84 százalékban tele vannak, ami az évnek ebben az időszakában nem jellemző.

Szakértők feltételezik, hogy ősszel Németország igyekszik majd minél több földgázt tárolóiban tartani, akár a szomszédok rovására is. Ennek oka lehet az Ukrajnán keresztül történő orosz gáztranzit esetleges megszűnése 2025 januárjától, ami újabb energiaválsághoz vezethet Európában.

Korábban Prága nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Németország csökkenteni kívánja annak a vezetéknek a kapacitását, amelyen keresztül Csehországba szállítanak gázt. A cseh fél úgy véli, hogy Németország meg akarja tartani azt a gázt, amelynek Csehországba kellett volna érkeznie.

Az említett Josef Sikela miniszter ezzel kapcsolatban levelet küldött a gázvezetéket üzemeltető Gascade Gastransport GmbH-nak, amelyben rámutatott, hogy elfogadhatatlan a kapacitás csökkentése Csehország északnyugati határán.

A Gascade üzemeltetője kifejtette, hogy a Csehországba irányuló gázszállítások csökkentése azt tükrözi, hogy Németországban gázhiány van. A Bloomberg azt is hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés része az EU azon törekvésének, hogy elutasítsa az orosz gázt.

Érdemes megjegyezni, hogy az európai politikusok és tisztviselők többször is az Oroszországból érkező földgázszállítások elutasítása politikájának sikeréről beszéltek.

Bár van itt némi ellentmondás. Tény, hogy például Berlinben Oroszországra hárították a felelősséget a szállítások csökkentéséért. Nehéz megérteni, hogy ez hogyan hozható összefüggésbe az orosz gázimport teljes visszautasításának bejelentett terveivel.

Elolvasom a cikket