Egyszerű megoldás a fűfolt eltávolítására

Hogy miért olyan nehéz a fűfoltok eltávolítása? Elsősorban a fű klorofill tartalma miatt. A klorofill ugyanis erős pigmenteket tartalmaz, amelyek pillanatok alatt megfogják a kényes – és kevésbé kényes – ruhákat, és minél több idő telik el, annál nehezebb lesz a folt eltávolítása. Így a legfontosabb, hogy amint lehetősége adódik, azonnal kezdjen hozzá a tisztításhoz! Szerencsére remek házi praktikákkal próbálkozhat.

Fűfoltok eltávolítása mosogatószerrel

A mosogatószer kiválóan eltávolítja a fűfoltokat, és a legtöbb szövethez használható, bár gyapjú és selyem esetén legyél óvatos: bizonyos mosogatószerek túl erősek lehetnek és károsíthatják a szövetet.

Hogyan használja? Óvatosan törölje át a fűfoltot egy tiszta ruhával. Ne dörzsölje, mert azzal csak növeli a folt méretét és még jobban beledolgozza az anyagba a füvet! Keverjen össze néhány csepp mosogatószert kevés hideg vízzel egy kis tálkában. Mártson egy tiszta ruhát az oldatba és óvatosan nyomkodja a fűfoltra! Hagyja rajta kb. 10-15 percig, amíg a mosogatószeres oldat beszívódik a foltba, majd alaposan öblítse ki az anyagot hideg vízzel. Ha ezek után is ott a folt, ismételje meg a műveletet! Miután teljesen eltüntette a foltot, a szokásos módon mossa ki a ruhát.

Fűfoltok eltávolítása ecettel

Az ecetes megoldást pamut, poliészert és szintetikus anyagú ruháknál ajánlott. Az ecetsav gyorsan lebontja a fűfoltokban lévő pigmenteket.

Hogyan használja? Keverjen össze egy részt vizet és egy rész ecetet. Áztassa a foltot a keverékben 30 percig, majd öblítse le a ruhát meleg vízzel. Szórjon mosóport vagy valamilyen nem klórtartalmú folteltávolítót a fűfoltra, és nedves puha kefével finoman dörzsölje addig, amíg a folt el nem tűnik. Miután a fűfolt eltűnt, mossa ki a ruhát a szokásos módon.

Fűfoltok eltávolítása szódabikarbónával

A szódabikarbóna a legtöbb szöveten, de különösen a pamut-, poliészter- és szintetikus anyagokon jól használható folteltávolítóként. Selyem és gyapjú ruhákon viszont inkább ne használja, mert károsíthatja, gyengítheti a szálakat.

Hogyan használja? Egyenletesen szórja a szódabikarbónát a fűfoltra, majd egy puha kefével (régi fogkefe is megteszi) finoman dolgozza bele az anyagba. Tegyen néhány csepp mosószert kevés hideg vízbe, mártsa a foltos ruhát az oldatba. Ezután alaposan öblítse ki az anyagot hideg vízzel, hogy teljesen eltávolítsa a szódabikarbónát és a mosószert. Ha ezek után is ott a fűfolt, ismételje meg a műveletet, majd mossa ki a szokásos módon a ruhát.

Fűfoltok eltávolítása alkohollal

Az alkoholt csak erős szövetekhez, például pamuthoz, poliészterhez vagy más szintetikus keverékekhez lehet folteltávolítóként használni.

Hogyan használja? Óvatosan törölje át a fűfoltot egy tiszta ruhával. Öntsön egy kis mennyiségű alkoholt a fűfoltra, hagyja rajta néhány percig, majd a tiszta ruhával törölje át a foltot. Alaposan öblítse le az anyagot hideg vízzel, hogy eltávolítsa az alkoholt. Miután a fűfoltot teljesen eltávolította, a szokásos módon mossa ki a ruhát.

Elolvasom a cikket