Hamis webshopok árasztják el a Facebookot

A BogusBazaar májusi leleplezését követően biztonsági kutatók most újabb gigantikus bűnözői hálózatot találtak a Facebookon. Az ERIAKOS névre keresztelt kampányban az elkövetők óriási mennyiségű újabb hamis webshopot hoznak létre, majd hirdetnek a közösségi oldalon, hogy ellopják a gyanútlan internetezők személyes és bankkártyaadatait.

A BogusBazaar és az ERIAKOS elleni fellépést nehezíti, hogy rendkívüli automatizáltsággal dolgoznak az elkövetők. Pillanatok alatt képesek újabb és újabb hamis webshopokat létrehozni, amelyeket aztán újonnan regisztrált üzleti fiókokon keresztül hirdethetnek a Facebookon.

A most megtalált ERIAKOS-kampány során eddig hatszáznál is több hamis webáruházat hirdettek a támadók, de ennél sokkal több lehet a számuk, hiszen az sem világos, hogy egyáltalán mióta folyik a támadás.

Az ERIAKOS hirdetései leginkább arról ismerhetők fel, hogy óriási mértékű leárazásokat hazudva, irreálisan alacsony árakon kínálnak márkás és népszerű termékeket: a Nike cipőtől az iPhone mobilon át a túrakerékpárig, mindennel próbálják tőrbe csalni a netezőket.

Elolvasom a cikket