Hogyan válasszunk diétát?

A rosszul megválasztott fogyókúrák sokszor hatástalanok vagy hatásuk rövid távú, sőt néha még az egészségünket is veszélyeztetik.

1. Fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint

A cél az, hogy az étkezésünk igazodjon a természetes anyagcsere-folyamathoz. Az „anyagcsere-pörgető” diéták háromóránkénti evésre buzdítanak, ez napi öt alkalom, ami kifárasztja a szervezetet, és sejtjeink inzulinérzékenységét is csökkenti. A helyes módszer igazodik anyagcserénk napszaki természetes ritmusához. Ha az inzulinszintünk napszakon belüli ingadozásához igazítjuk étkezéseinket, mellette pedig mozgunk és eleget alszunk, akkor tudunk hatékonyan súlyt veszíteni. Ez a gyakorlatban napi háromszori étkezést jelent, melyek közül az ebéd a legtartalmasabb, fehérjében és szénhidrátban is gazdag.

2. Ne legyünk rosszul a diétától

Egy diéta beindításakor természetes, hogy előfordulhatnak kisebb kellemetlen érzések, de ezeknek el kell múlniuk pár nap alatt. Ha hosszú távra olyan diétát választunk, amely nem életszerű – mint például a ketogén – akkor ártunk magunknak. A ketogén típusú diéta túlélő üzemmódba kapcsolja a szervezetet, ami hosszú távon nem fenntartható állapotot eredményez. A drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel fáradtságot, koncentrációhiányt, alvási zavarokat okozhat.

3. Ne éhezzünk

Az egyik legrosszabb taktika a tartós böjtölés. A kihagyott étkezések hatására mind a testi, mind a szellemi teljesítmény csökken, és bár fogyás történhet, a szervezet ilyen helyzetben az izmot is bontani fogja. Kerüljük az olyan módszereket, melyek az étkezések kihagyását javasolják vagy „bűnözési napot” iktatnak be.

4. A diéta ne betegítsen meg

Se hosszú, se rövid távon ne szembesüljünk se mellékhatással, se betegséggel. A szétválasztó diéták a nem megfelelő tápanyagbevitel miatt hiányállapotokat idézhetnek elő, illetve gyomorpanaszokat, hosszú távon akár gyomorfekélyt is okozhatnak.

5. Együnk rendes ételeket

A műkaják, csodadiéta-kiegészítők beszerzése sok macerával jár, amellett, hogy senki sem bizonyította, hogy a javasolt tabletták és bogyók segítenék a fogyást, ezzel ellentétben akár egészségtelenek is lehetnek. A mentes ételekkel pedig az a helyzet, hogy ha nem vagyunk ételérzékenyek, akkor feleslegesek, sokszor magasabb a kalóriatartalmuk, mint nem mentes társaiknak. A nem természetes összetevőket a szervezet előbb-utóbb megunja, esetleg nem kívánt tünetek is jelentkezhetnek a hatásukra.

Elolvasom a cikket