Izrael elleni közvetlen támadásra szólított fel Irán legfelsőbb vezetője

A Hamász ma közölte, hogy a politikus-vezetőt egy izraeli csapás érte teheráni rezidenciáján, ahová az új iráni elnök beiktatására érkezett. A mozgalom Izraelt és az Egyesült Államokat tette felelőssé Hanije haláláért, és közölte, hogy a támadás nem marad válasz nélkül.

Irán ENSZ-képviselete közölte, hogy Teherán a Hamász politikai irodájának vezetője elleni merényletre olyan különleges műveletekkel fog válaszolni, amelyek célja, hogy „mély megbánást” váltsanak ki az elkövetőből. A köztársaság külügyminisztériuma Izraelt tette felelőssé a csapásért. Teherán ugyanakkor az Egyesült Államokat a merényletben való bűnrészességgel vádolta – írta meg az oroszhirek.hu.

Hámenei szerint Izrael „előkészítette a terepet súlyos büntetéséhez” a vendégként Iránban tartózkodó Haníje likvidálásával.

Tel-Aviv nem kívánta kommentálni az incidenst. A Jerusalem Post ugyanakkor azt írta, hogy a zsidó állam hatóságai arra utasították a minisztereket, hogy ne beszéljenek a Hamász-vezető meggyilkolásáról. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter viszont azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem tudott a palesztin mozgalom politikai irodájának vezetője ellen készülő merényletről, és nem is vesz részt benne.

A Hamász és Irán mellett az Izrael elleni megtorlásra a szövetségeseik, a jemeni Hútik is ígéretet tettek. A libanoni Hezbollah mozgalom viszont azt közölte, hogy a palesztin mozgalom vezetőjének halála után az „ellenállók” még nagyobb erőfeszítéseket tesznek Tel-Aviv ellen minden fronton.

Elolvasom a cikket