Kacag a máj

2024. augusztus 1. csütörtök. 16:2

Forradalmi változáson megy keresztül napjainkban a gasztronómia, újabb és újabb alapanyagok próbálnak utat találni a fazekak, serpenyők, tűzhelyek világába. Arról, hogy Nyugaton az élelmiszerboltok polcain már ott sorakoznak a tücsökből, hangyából, ilyen-olyan bogarakból és gilisztából készült konzervek és konyhakész termékek, már sok szó esett. Mi több, a szintetikus anyagokból előállított műhús is helyet kér lassan az étlapokon, most pedig egyenesen a mesterségesen előállított libamájról szólnak a hírek, amit egy francia startup szeretne forgalomba hozni az EU-ban. A kacsahúsból laboratóriumi körülmények között kitenyészett műmájat a hagyományos hízott libamáj alternatívájaként akarják a piacra dobni, hogy így „mindenki, aki szeretné, élvezhesse az új gourmet-élményeket szerte a világon”. Eljön hát hamarosan az a boldog idő, amikor arra a kérdésre, hogy friss-e a libamáj, a derék árus így felel: „Hogyne, uram, reggel érkezett a laborból.”

Elolvasom a cikket