Ki az a csodaúszó, aki legyőzte Milákot?

Ilyen nincs és mégis van: Leon Marchand vasárnap Michael Phelps 2008-as olimpia rekordját megdöntve megnyerte a 400 méter vegyest, majd kedden a 200 méter pillangó és 200 méter mell előfutamából, majd elődöntőjéből is továbbjutott. A francia rendezők elérték, hogy változtassák meg a szerda esti programot, így a francia úszó a 200 méter pillangó, majd mellúszás döntőjében is indulhatott.

Ezt nem támogatta edzője, az amerikai Bob Bowman, aki lehetetlennek tartotta, hogy két ilyen nehéz számot két órán belül eredményesen le lehet úszni. A 22 éves Marchand azonban vállalta ezt a lehetetlennek tűnő feladatot, s 200 pillangón és 200 mellen is olimpiai csúccsal nyert, ami páratlan teljesítmény volt.

„Nagyon büszke vagyok Leonra – nyilatkozta Bowman a tanítványáról. – Történelmi sikere annak a hihetetlen munkának az eredménye, amelyet az elmúlt években elvégzett azért, hogy idáig jusson. Ma este betartottam azt az ígéretet, amit három éve tettem Leonnak, amikor az edzője lettem. Csak a középdöntők után dőlt el, hogy mindkét számban indul a döntőkben. Sikerült neki. Jó volt látni, ahogy valóra váltja az álmait.”

A háromszoros olimpiai bajnok édesanya úszóként 1992-ben a barcelonai olimpián versenyzett, édesapja szintén úszó volt, 1996-ban Atlantában és 2000-ben Sydneyben indult olimpián.

A tehetséges fiatal úszó pályafutását döntően befolyásolta, hogy 2020 májusában e-mailt küldött a világ legjobb edzőjének, Bob Bowmannak, amiben azt írta: „Kedves uram! Tizennyolc éves francia úszó vagyok, a nevem Leon Marchand. Szeretnék csatlakozni az Arizona Egyetem úszócsapatához.”

Bowman, aki a 23-szoros olimpiai bajnok úszó Michael Phelp edzője volt – válaszában azt írta, jöhet, különösen szereti a vegyes úszókat.

Együttműködésük sikerességét bizonyítja, hogy Marchand 2022-ben a budapesti világbajnokságon megnyerte a 200 és 400 méter vegyest, a tavalyi vb-n a két vegyes mellett már a 200 méter pillangót is. Ezt múlhatja felül a párizsi olimpián, ha 200 méter vegyesen is első lesz.

Mi pedig reménykedünk abban, hogy Bowman másik tanítványa, Kós Hubert álma is valóra válik csütörtök este a 200 méter hát döntőjében.

Elolvasom a cikket