Kokó elmondta véleményét

Ahogy korábban megírtuk, a tavalyi világbajnokságon nemi tesztet bukó algériai bokszoló, Imane Khelif lesz a nők 66 kilogrammos negyeddöntőjében Hámori Luca ellenfele. Az ügyben megszólalt Kovács „Kokó” István, olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó is. Ahogy a Sportal rámutatott, Iman Helifet, mondhatni testközelből ismeri Kovács István, hiszen ő volt akkor a nemzetközi bokszszövetség, az AIBA főtitkára, amikor Imane Khelif világbajnoki ezüstöt nyert Isztambulban, mi több a súlycsoport eredményhirdetésén Kokó volt az egyik díjátadó.

Kokót arról kérdezték, miért engedték őt és sorstársait indulni a vb-n?

„Azt tudni kell, ezeket a rendellenességeket nem lehet egy egyszerű doppingvizsgálattal kiszűrni. Mondtam is az asszisztensemnek azon a világbajnokságon, hogy van itt pár lány, aki nem nagyon néz ki annak, kizárt, hogy ezek tényleg nők legyenek.

De csak alapos gyanú esetén van gendervizsgálat, ilyeneket mi akkor el is végeztettünk, s ennek lett az eredménye, hogy a tavalyi világbajnokságon már nem léphettek ringbe”

– magyarázta a hajdani klasszis ökölvívó, aki egyúttal azt is megválaszolta, hogy ha a vb-n nem állhattak ringbe, akkor az olimpián miért bokszolhatnak:

„Erre az a válasz, hogy más előírások vannak az AIBA-nál, és mások a NOB-nál, ők megengedőbbek. Pedig ha látták volna, hogy azon az isztambuli vb-n hogyan bánt el a tajvani az amatőr női boksz egyik legnagyobb alakjával, Irma Estával…! És hadd tegyem hozzá, ha már Semenyáról szó esett: atlétikában a kromoszómaproblémás nők indulása csak igazságtalan, de a küzdősportokban, így a bokszban igazságtalan és veszélyes is.”

Elolvasom a cikket