A technológia lényege, hogy a zsírok szén- és hidrogénatomok láncaiból épülnek fel, a cég kutatói pedig egy olyan termokémiai folyamatot alkottak, amelynek segítségével fel tudják építeni a zsírmolekulákat. Az elkészült termékkel tejet, sajtot és fagylaltot is lehet helyettesíteni.
A szintetizált zsír ízben és állagban sem tér el az eredeti termékektől. Előállítása közben nem keletkeznek üvegházhatású gázok, és nincs szükség termőföldre sem. Ráadásul a karbonlábnyoma is kisebb, hiszen sokkal kevesebb vizet kell felhasználni hozzá, mint a hagyományos termékekhez.
Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója azt mondta, hogy még számos szakértői jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy új terméküket a piacra dobhassák. A tervek szerint 2025 előtt nincs esélyük erre. Bill Gates szerint egyébként a Savornak valóban nagy esélye van arra, hogy sikeres legyen ez a termék, ugyanis nagyon finom, és a kémiai összetétele is teljesen rendben van.