Ma kezdődik a 29. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

MH/ MTI
2024. augusztus 1. csütörtök. 7:07

Közleményükben azt írták, az augusztus 1-4. közötti versenyen két kontinens tíz kórusa vesz részt.

Az olasz, görög és katalán kórusok mellett Japán és a Fülöp-szigetek egy-egy énekkara képviseli országát. A magyarországi kórusok közül az Ad Libitum Kórus és a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar kezdi meg a rangos debreceni versenyt – jelezték.

A 2022-ben elindított Kodály Zoltán nemzetközi zenei verseny sikere után idén a több mint 60 éves Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny is megújul, nemcsak felépítését, de arculati elemeit tekintve is – idézte a közlemény Somogyi-Tóth Dániel karmestert, Debrecen főzeneigazgatóját, a főszervező Kodály Filharmónia igazgatóját.

A kórusverseny, amely amellett, hogy a komoly, évtizedes hagyományokkal rendelkező megmérettetés presztízsét gondolja újra, kifejezi a város elkötelezettségét a minőség, a kulturális innováció és a fiatal muzsikustehetségek folyamatos támogatása iránt. A verseny és fesztivál augusztus 1-jén, az évtizedes hagyományoknak megfelelően a kórusok felvonulással kezdődik, 19 órától pedig a debreceni Nagytemplom ad helyet a hivatalos megnyitónak – közölték.

A kórusok a Kölcsey Központ Bálteremében és a Szent Anna-templomban lépnek majd a zsűri elé. A verseny keretében augusztus 2-án 19 órától kerül sor a „Vivat, crescat, floreat!” elnevezésű gálakoncertre, amelyen Bella Máté, Barabás Árpád, Kutrik Bence, Dobos Dániel és Tóth Péter, a verseny számára komponált művei szólalnak meg a Lautitia Gyermekkar, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok előadásában – ismertették.

A nagydíjas koncert és az eredményhirdetés augusztus 4-én 15 órától a Kölcsey Központ nagytermében lesz.

Kocsis-Holper Zoltán, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti bizottságának elnöke kiemelte: a megmérettetés egyúttal a kortárs kóruszene ünnepe is, ahol a magas szakmai színvonal mellett fontos, hogy egymás zenekultúrájának megismerésével szakmai kapcsolatok épülhessenek.

A 2024-es Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nemzetközi zsűrijében, amelynek elnöke Lorenzo Donati, a velencei Benedetto Marcello Zeneművészeti Egyetem tanára, karnagy, Bernie Sherlock, a Dublini Művészeti Egyetem tanára, karnagy, Janis Ozols a Nemzetközi Balti-tenger Kórusverseny művészeti vezetője, karnagy, Betsy Cook Weber, a Houston Egyetem professzora, a 2018-as Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíjas kórusának karnagya és Kutrik Bence Artisjus-díjas zeneszerző vesz részt.

Az idei Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíjas kórusa ismét meghívást kap a Kórusmuzsika Európa Nagydíja (European Grand Prix for Choral Singing) megmérettetésre, amelyet Arezzo, Debrecen, Jurmala, Maribor, Tolosa és Várna rendez, évente változó helyszínen.

Az 1961-ben alapított Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny (BBCC) a világ egyik legrangosabb zenei versenye. A főszervező Kodály Filharmónia Debrecen szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezetének magyarországi képviselete, a Jeunesses Musicales Hungary – közölték a szervezők.

Elolvasom a cikket