Mikor veszélyes a darázscsípés?

A tíz centiméternél nagyobb bőrtünet már erőteljes helyi reakciónak számít darázscsípés esetén. A bőr kipirosodhat és a helyi gyulladás eltart egy ideig. Az égető fájdalom általában nem tart tovább egy óránál, de a viszketés eltarthat tovább is, a duzzanat pedig néhány napig.

Szisztémás allergiás reakció lehet a kiterjedt duzzanat, vérnyomásesés vagy légzési nehézség, amelyek életveszélyesek lehetnek.

Az anafilaxiás sokk, a szervezet allergének által kiváltott, súlyos, generalizált, életveszélyes állapothoz vezető immunológiai túlérzékenységi reakciója. Tünetei általában gyorsan, a csípés után perceken belül jelentkeznek:

  • duzzanat a torokban, a nyelven vagy a felső légutakban (torokszorító érzés, rekedt hang, nyelési nehézség);
  • hirtelen fellépő ziháló légzés, légzési nehézség;
  • szédülés, hirtelen fellépő álmosság, fáradtság, zavartság, fakó nyirkos bőr, eszméletvesztés.

De jelentkezhet viszketéssel és duzzanattal a csípés helyétől távol is, vagy akár súlyos hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel is. További bőrtünetek, például csalánkiütés vagy bőrpír is megjelenhetnek. Szélsőséges esetekben drámai vérnyomásesés léphet fel, amely eszméletvesztéshez vezethet, és ritka esetekben akár végzetes is lehet. Száz darázscsípés-allergiában szenvedő emberből megközelítőleg háromnál fordul elő anafilaxia.

Mit tehetünk?

Darázscsípés esetén alaposan mossuk le a csípés helyét szappannal és vízzel. Tegyünk jeget a csípés helyére tíz percig, majd tartsunk tízperces szünetet. Ismételjük addig, amíg a duzzanat csökken, és a viszketés javul. Enyhe tünetek esetén vegyünk be allergiacsillapító gyógyszert vagy a fájdalom enyhítésére recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót.

Ha azonban súlyos allergiás reakció jelentkezik, anafilaxiára utaló tünetekkel, haladéktalanul forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt. Ha a helyi reakció súlyos, és napokon belül sem múlik, akkor is érdemes felkeresni egy allergológust.

Elolvasom a cikket