Milyen tünetekre kell figyelnie a triatlonosoknak?

Magyar Tibor
2024. augusztus 1. csütörtök. 7:26

Nagyon sok hírt olvashattunk a Szajna vízének tisztaságáról. A triatlonosok férfi versenyét elhalasztották, de több tanácsról is olvashattunk a médiában. A hollandok triatlonszövetsége azt ajánlotta, hogy antibiotikummal ússzanak a sportolók a folyóban.

Az Escherichia coli (E. coli) baktérium különböző törzsei az ember élettani bélflórájának részét képezik. Részt vesznek bizonyos, a szervezet működéséhez szükséges folyamatokban, egyes vitaminok termelésében, és jelenlétükkel gátolják a kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. Léteznek azonban olyan E. coli törzsek is, amelyek kívülről a szervezetbe jutva bélrendszeri gyulladást váltanak ki, és akár súlyos szövődményeket okozó méreganyagokat is képesek termelni.

Az E. coli baktérium okozta emésztőrendszeri fertőzések többségére hirtelen fellépő vizes – esetenként véres – hasmenés, hasi görcsök és kellemetlenségérzés, hányinger és hányás jellemző, amit ritkán magas láz is kísér. Az esetek mintegy 10-20 százalékában vérhas alakul ki.

A betegség előfordulását a nyári szezonalitás jellemzi. A tünetek megjelenése a fertőződés időpontjától számítva egy-nyolc napon belül várható, az átlagos lappangási idő három-öt nap.

Már néhány baktérium is fertőzést okozhat, azonban a szervezetbe jutó baktériumok mennyiségével egyenes arányban nő a megbetegedés kialakulásának és a betegség súlyosabb lefolyásának kockázata.

A fertőzés során az E. coli általában csak a nyálkahártya felszínéig jut, de bizonyos esetekben képes szétterjedni az egész szervezetben. Először a baktériumok benépesítik a nyálkahártya felszínét, majd – kikerülve a szervezet saját védelmi rendszerét – elszaporodnak és károsítják a gazdaszervezetet. A betegség súlyosabb lefolyására hajlamosíthat a csökkent immunitású állapot, a súlyos alapbetegség, a csökkent gyomorsav-kiválasztás, illetve az idősebb vagy a nagyon fiatal kor.

Az E. coli-fertőzés kezelésének módja a betegség súlyosságának mértékétől függ. A kezelés többnyire a folyadék és ásványi anyagok pótlásából áll. Ha a beteg képes megfelelő mennyiségű folyadékot meginni, akkor napi egy-két liternyi rehidráló oldat vagy cukrot és sót tartalmazó folyadék adása javasolt.

Nem javasolt a bélmozgást csökkentő (székletfogó) gyógyszerek adása, mert azok csak megnövelik a kórokozó bélben eltöltött idejét, illetve antibiotikumra is csak bizonyos, orvosilag indokolt esetekben kerülhet sor, mert egyes kórokozó-változatok magasabb toxintermeléssel válaszolhatnak rá.

Az orvosi tanácsok szerint ha E. coli fertőzés okozta hasmenésben szenved, ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, és pihenjen sokat. Mivel a beleknek időre van szükségük a felépüléshez, ezért a korai visszatáplálás hasmenést okozhat akkor is, ha már jobban érzi magát.

Könnyen emészthető ételek (pirítós, keksz, rizs) fogyasztása javasolt mindaddig, amíg a beteg állapota nem javul. Kerülni kell a dohányzást, az alkoholt, a koffeint és a zsíros, fűszeres ételek fogyasztását.

Elolvasom a cikket