Rizs vagy hajdina?

A burgonya után a rizs és a hajdina a két legnépszerűbb köret. Sokakban felvetődik a kérdés, hogy melyik gabonaféle egészségesebb – írja a Sports.kz.

Ha figyelembe vesszük a termékek kalóriatartalmát, a hajdina valamivel kalóriadúsabb, mint a rizs: 343 vs. 334 kcal.

Ugyanakkor a hajdinát gazdagabb fehérjetartalom jellemzi, amely ebben a gabonafélében majdnem kétszer annyi, mint a rizsben. A termék 100 grammjában 13 gramm fehérje található, míg a rizsben csak 6,7 gramm.

A hajdina a rostok, valamint a vitaminok és hasznos elemek mennyiségével nyer.

Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk a fehér rizst a barnarizzsel, az előbbi keményítőben és szénhidrátokban gazdag, ezért a hasznosságuk nem különböztethető meg. Ha azonban a barna rizsről beszélünk, akkor igazi vitaminkincsesbányának számít.

Ezért, ha választani kell, jobb, ha a hajdinát részesítjük előnyben, amely összetételében nem tartalmaz glutént és keményítőt. Ha pedig rizst szeretne, akkor barna rizst fogyasszon.

Elolvasom a cikket