Több ezer tehetséges fiatal kap támogatást

MH/MTI
2024. augusztus 1. csütörtök. 20:32
Frissítve: 2024. augusztus 1. 20:36

A KIM közleménye szerint az idei pályázatok középpontjában elsősorban a műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai (MTMI) területeken megvalósuló programok, a tanulmányi versenyek és a tehetséggondozó intézményrendszer támogatása állt. Az érdeklődők elektronikus űrlapon nyújthatták be projektterveiket: július 31-ig több mint kétezer pályázat érkezett, összesen csaknem hatmilliárd forint támogatási igénnyel.

A legnagyobb keretösszegű nyílt kategória, a Tehetségközelben elsősorban köznevelési, szakképző és felsőoktatási intézmények, valamint civil szervezetek, muzeális és közművelődési intézmények számára biztosít forrást tehetséggondozó programok megvalósítására. A fokozott érdeklődést tükrözi, hogy ebben a kategóriában összesen 335 pályázat érkezett, és a benyújtott támogatási igény meghaladta az 1,4 milliárd forintot – olvasható a tájékoztatóban.

Az idei év újdonsága a „STEM Akadémia” című kiírás, amelyre felsőoktatási intézmények pályázhattak. Ezzel a kezdeményezéssel a KIM célja olyan intézményi tehetséggondozó programok támogatása volt, amelyek a középfokú oktatásban és a szakképző intézményekben tanuló diákok bevonását vállalják annak érdekében, hogy növekedjen az MTMI-területeken felsőfokú tanulmányokat választó hallgatók aránya. A kiírásra az első évben 12 pályázatot nyújtottak be az egyetemek.

A korábbi évekhez hasonlóan nagy népszerűségnek örvendett a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj”, amelynek célja a kiemelkedően tehetséges fiatalok egyedi fejlesztésének ösztönzése. Idén több mint 1200-an nyújtottak be pályázatot, és összesen több mint egymilliárd forint támogatást igényeltek.

A pályázatok elbírálását független szakemberek végzik és, várhatóan ősszel születik döntés a nyertesekről.

Az idén 16 éves NTP évről évre arra vállalkozik, hogy tehetséges fiataloknak folyamatos támogatást biztosítson. A 21. század kihívásainak megfelelően átalakított program célja a lehető legtöbb tehetséges fiatal megtalálása, a mindenki számára látható és hozzáférhető rendszer biztosítása, valamint a tehetségek összekötése a leendő támogatókkal, munkáltatókkal – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket