Védhet a rák ellen, csökkenti a gyulladást, és a szem egészségét is támogatja

Magyar Tibor
2024. augusztus 1. csütörtök. 17:05
Frissítve: 2024. augusztus 1. 17:09

Ha nyár, akkor számtalan gyümölcs közül választhatunk. Az egyik nagy kedvenc a barack, ami lágy és édes, isteni az illata, főzve vagy frissen is finom, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

Az őszibarack rengeteg potenciális egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, többek között a jobb emésztés, az egészséges szív, az erős immunrendszer és az allergiás tünetek javítása is az előnyei közé tartozik.

Az őszibarack a csonthéjas gyümölcsök egyik fajtája, a szilvával, a sárgabarackkal, a cseresznyével és a nektarinnal együtt. Az őszibarack fehér és sárga fajtákban kapható, és számos tápértéket kínál.

Egy nagy őszibarackban (kb. 147 gramm) 68 kalória, 2 gramm rost és 1,3 gramm fehérje van.

Az őszibarack mérsékelt vitamin- és ásványi anyagforrás is, különösen C-vitamin, A-vitamin és Kálium van benne.

Minden gyümölcsfajta fontos része a szívbarát étrendnek, de az őszibaracknak van néhány különleges előnye. Állatkísérletekben végzett kutatások szerint az őszibarackkivonat segíthet a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében. Az őszibarack mérsékelt káliumforrás is, amely fontos tápanyag a vérnyomás kezelésében.

Az őszibarack oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz. Az oldható rostok segítenek stabilizálni a vércukorszintet és kordában tartják a koleszterinszintet. Az oldhatatlan rostok segítik az emésztést és megelőzik a székrekedést. A gyümölcs héjának fogyasztásával maximalizálhatjuk a rostbevitelt.

Egyes kutatások szerint az őszibarack virágából készült tea és kivonatok segíthetnek az emésztés javításában.

Az őszibarackban és más növényi eredetű élelmiszerekben található növényi polifenolok és probiotikumok csökkenthetik a gyulladást, ami viszont számos krónikus betegség, köztük a szívbetegség, a cukorbetegség, a rák és az Alzheimer-kór kockázatát csökkentheti.

Az őszibarack bolyhos héja és lédús húsa jótékony antioxidánsokat tartalmaz, többek között C-vitamint, polifenolokat és karotinoidokat. Az antioxidánsok a növényekben található olyan vegyületek, amelyek felveszik a harcot a sejtkárosodással szemben, és az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet megvédeni a szervezetet az öregedéstől és a betegségektől, köztük a ráktól is. Sőt, a tudósok megállapították, hogy azoknál a posztmenopauzában lévő nőknél, akik hetente legalább két adag őszibarackot fogyasztottak, alacsonyabb volt a mellrák bizonyos típusainak aránya.

Egyes kutatások azt is megállapították, hogy az őszibarackmagból származó kivonatok csökkenthetik a szervezet allergiás reakcióját. További kutatásokra van szükség, de ez egy érdekes utalás arra, hogy az őszibarack többféle módon is jótékony hatással lehet az immunrendszerre.

Az őszibarack mérsékelt forrása a béta-karotinnak, a gyümölcsökben található vörös-narancs színezéknek. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja, amely egy alapvető vitamin, és fontos az egészséges látáshoz.

Néhány laboratóriumi kutatás megállapította, hogy a bőrre kenve az őszibarackmagból vagy az őszibarack virágából készült kivonatok csökkenthetik az UV-károsodást, és segíthetnek a bőrnek megtartani a nedvességet. További kutatások szükségesek, de ez egy újabb lehetséges ok arra, hogy szeressük az őszibarackot.

Elolvasom a cikket